ACTA няма да влезе в сила, твърди комисар

Противоречивият законопроект ACTA най-вероятно няма да влезе в сила, счита еврокомисар Нийли Кройс, която отговаря за информационната и комуникационната политика на Европейския съюз.

В основата на търговското споразумение АСТА е желанието на подписалите го страни да елиминират контрабандните стоки и пиратското съдържание, но за да стане то част от европейското законодателство е необходимо да бъде прието от Европейската комисия.

До момента 22 до 27-те страни-членки на ЕС са подписали АСТА, но споразумението в момента се разглежда от Европейския съд по подозрения, че в този си вид нарушава личните права на гражданите в мрежата.

“Протестите срещу АСТА на територията на цяла Европа представляват силен политически глас и ние трябва да се съобразим с него”, твърди Кройс. “Лично аз приемам всичко, което се казва по въпроса, макар че не винаги съм съгласна с това”.

“Да, интернет трябва да бъде отворен и трябва да бъде безплатен. В същото време обаче не трябва да бъркаме тези понятия със създаването на едно беззаконово пространство, подобно на Дивия запад”, продължава тя.

Според комисар Кройс, в чиито ресор попада интернет политиката на Съюза, приемането на закон, подобен на АСТА е въпрос на време, но това трябва да стане след внимателно обмисляне последиците за човешките права на хората в Евросъюза.