Експерт по киберсигурност: IT работа номер 1

Най-горещата длъжност в IT сектора в момента е специалист по киберсигурността, твърди ново проучване на пазара на човешки ресурси в САЩ.

Търсенето на хора с умения в тази област за април 2012 г. се е увеличило с цели 74 процента спрямо същия период миналата година и в момента на специализирания сйт Dice са публикувани 920 обяви,в които компании търсят такива експерти.

Сред фирмите, които спешно набират кадри с умения по киберсигурност са имена като Boeing, Baylor Health Care System, Verisign и Office Depot.

“Уменията, които един специалист в тази област трябва да притежава днес са напълно различни спрямо онова, което се изискваше преди три години”, категоричен е Судир Верма, вицепрезидент на консултантската компания Force 3, която работи по поредица правителствени проекти и в редиците й личат доста анализатори по компютърна сигурност.

“Преди три години нямаше iPad и цялостната среда бе доста по-различна. Днес търсим хора, които разбират облачните технологии, кустомизацията и мобилните устройства. Защитата на информацията е най-важната задача за всяка компания”.