Русия и Китай нарушават най-много авторски права

Без особена изненада Русия и Китай пордължават да бъдат начело на т.нар. Special 301 Report на американското Министерство на търговията като държавите, които нарушават най-много авторски и сходни права в интернет.

Докладът, който бе оповестен от американските власти онзи ден, отделя по цели седем страници на всяка от двете държави и изтъква пробмени области като “отдавна чакано законодателство за защита на авторските права” и “липса на съответствие с разпоредбите на Международната организазия за интелектуална собственост”.

Любопитно е, че наред с Русия и Китай, съмнителната чест да бъдат включени в списъка се пада и на страни като Аржентина, Индия и дори Канада.

Конкретно по отношение на северната си съседка, САЩ призовава Канада да засили граничния си контрол и митниците, както и да вземе повече мерки срещу вноса и износа на пиратски стоки и фалшификати.

Не е тайна, че отношенията между двете страни по въпроса за защита на интелектуалната собственост са доста обтегнати, като Вашингтон дори се опита да окаже дипломатически натиск над Отава поради това, че не успя да приеме по-строго законодателство в тази насока.

На свой ред Аржентина се цитира като сериозен пример за “пиратството в интернет”.