Фотоапарат: Nikon Coolpix S30

ок. 200 лв.

Производител

Nikon

Лесен за управление, издръжлив и подходящ преди всичко за снимки от типа point-and-shoot, Nikon Coolpix S30 е добър апарат при все, че няма да задоволи по-сериозните претенции.

Ако търсите простота и достъпна цена Nikon Coolpix S30 може да ви задоволи напълно. Компанията е премахнала всички излишни – разбира “луксозни” – функции и комплексния интерфейс, в резултат на което е свела апарата до най-обикновен модел, достъпен за цялото семейство.

Nikon Coolpix S30 практически е готов за работа в момента, в който поставите в него две АА батерии от 1.5V. За отбелязване е, че издръжливостта на модела определено е на високо ниво, може би защото производителят е допуснал, че подобен относително евтин апарат може да бъде поверен на малки деца и по-непрактични потребители. В резултат Nikon Coolpix S30 издържа до 60 минути под вода при дълбочина почти три метра, а заедно с това може да понесе и изпускане от ниска височина. Да го наречем костелив може би е преувеличение, но със сигурност с него може да си позволите повече своеволия, отколкото с един стандартен апарат за около 200 лв.

За разлика от издръжливостта обаче, производителността на Nikon Coolpix S30 е типично стандартна. Обективът е с 10.1 мегапиксела, а качеството на снимките е на средно ниво, а наред с тях може да снимате и видео клипове в 720р, но и за едното, и за другото се нуждаете отк доста светлина. Трябва да знаете, че функциите на Nikon Coolpix S30 са фундаментални и ако търсите нещо по-сериозно от това да правите бързи снимки, готови да бъдат качени във вашия Facebook профил, това просто не е вашия модел.

Наличието на добре осветени помещения или локации е ключово. Апаратът е създаден най-вече за работа на открито и ако му осигурите съответните условия резултатът е доста приличен. Тогава цветовете са ярки, а при желание може да си поиграете и с допълнителнит енастройки за цвят, яркост и контраст. В никакъв случай обаче не се препоръчва да разчитате на него за снимки в по-тъмни помещения и при слаба светлина. Казано направо, колкото по-малко светлина има, толкова по-размазани изглеждат снимките.

Подобно е положението и при заснемането на видео клипове. Дори и под вода те са прилични за качване в интернет. Артефакти присъстват, но при по-малки размери нищо не е фатално. Зуум функцията не работи при снимане на видео, така че не може д аправите промени в движение. Има възможност за дигитален зуум, но резултатите не са добри.

Nikon Coolpix S30 няма да ви предложи много опции, нито пък имате кой знае какъв контрол върху резултатите. Въпреки това апаратът е доста здрав и се справя прилично в случаи, когато светлината е в изобилие. Това го превръща в едно нелошо предложение за потребители, които разполагат с по-ограничен бюджет или обмислят относително евтин подарък за подрастващи.