Facebook купи AOL патенти от Microsoft

Facebook плати 550 млн. долара на Microsoft за патенти, купени от AOL, пише Би Би Си.

Редмънтският гигант от своя страна заплати 1 млрд. за голяма част от патентите на AOL и изпревари конкуренти, сред които откриваме и социалната мрежа на Марк Зукърбърг.

По-рано тази година пък Facebook бе дадена на съд от Yahoo заради нарушение на патенти. Социалната мрежа, която се подготвя да навлезе на стоковата борса, съобщи, че нейните приходи за първото тримесечие на 2012 г. са паднали от 233 млн. на 205 млн. долара в сравнение с миналата година.

Адвокат на Facebook описа сделката като “поредната значителна стъпка напред в процеса на изграждане на портфолио от интелектуална собственост, която да защитава интересите на социалната мрежа”.

Microsoft закупи 925 патента и молби за патенти от AOL. В момента продава 650 от тях на Facebook и същевременно лицензира останалите 275.

“Днешното споразумение с Facebook ни позволява да компенсираме повече от половината от разходите ни при търга на AOL”, заяви главният адвокат на Microsoft Брад Смит.

Все повече компании закупуват различни патенти, за да се предпазят от потенциални дела. Ако дадена фирма осъди друга, тя може да поиска забрана на продуктите на своя конкурент или да го принуди да плати гигантски обезщетения.

От началото на тази година Intel, Google и Facebook са три от компаниите, които закупиха значителен брой патенти от други фирми. Миналият месец най-голямата социална мрежа в света се сдоби с множество патенти от IBM.