Wikileaks търси финансиране чрез американска фондация

Близо 500 дни, след като Visa, MasterCard и PayPlal блокираха даренията към Wikileaks, популярният сайт за “публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация”, обяви, че ще създаде фондация. Посредством нея всеки, който иска, ще може да предостави средства на Джулиан Асандж, основателят на Wikileaks.

Заради своеобразната „банкова блокада”, установена от американския сенатор Джо Либерман, сайтът загуби 95 процента от своите дарения.

„Поддръжниците в Америка преговарят с Асандж, за да установят американска фондация, която да финансира организации, изолирани от частни компании в ситуации, касаещи Първата поправка към Конституцията на САЩ”, пише The Guardian. Припомняме ви, че поправката гласи следното: „Конгресът няма да прави закон относно утвърждаване на религия, или на нейното свободно упражняване; или ограничаваме свободата на словото, или на пресата; или правото на хората мирно да се събират, и да подават петиция пред правителството за поправяне на неправди.”

Начело на кампанията са Даниел Елсбърг, отговорен за публикуването на изтекли документи от Пентагона, и Джон Пери Барлоу, един от основателите на американската организация за онлайн права Electronic Frontier Foundation (EFF).