Линус Торвалдс взе 2012 Millenium Technology Prize

Основателят на Linux  Линус Торвалдс бе отличен с престижната 2012 Millenium Technology Prize, която се връчва на най-забележителните дейци от света на високите технологии.

Торвалдс е бил номиниран за отличието от Технологичната академия на Фонландия и е един от двамата, удостоени с него тази година.

Като причина за присъждането на наградата се изтъква приноса на Торвалдс за популяризирането на софтуера с отворен код. Самата Millenium Technology Prize е учредена през 2004 г. с цел насърчаване на “технологичните иновации, които подобряват човешкия живот”. Наградата се присъжда веднъж на две години.

“Linux стана базата, на която се разви Android и днес милиони потребители ползват Linux, за да направят живота на всички ни по-лесен и по-приятен”, се казва в съобщението на Академията, уведомяващо за избора на Торвалдс.

2012 Millenium Technology Prize ще бъде връчена официално на 13 юни на церемония в Хелзинки, а освен програмистът наградата ще бъде присъдена още на японския доктор Шиниа Яманака заради неговите изследвания в областта на стволовите клетки.