Intel пусна на пазара процесорите Ivy Bridge

Intel пусна на пазара процесорите от фамилията Ivy Bridge – първите от този тип, които включват „3D транзистор”, пише Би Би Си.

Според американската компания въпросната иновация ще доведе до по-голяма изчислителна мощ. Същевременно процесорите ще консумират по-малко енергия.

Първоначално Intel ще пусне 13 модела четириядрени продукти, повечето от които би трябвало да намерят приложение в настолните компютри.

На по-късен етап, в края на пролетта, можем да очакваме и двуядрени процесори, предназначени за ултрабуци (тънки лаптопи).

Intel и производителите на персонални компютри се надяват, че Ivy Bridge ще стимулира продажбите. „Набраната инерция във връзка със системния дизайн е нещо наистина забележително – заяви Кирк Скауген от Intel. – Над 300 мобилни продукта се разработват в момента, както и над 270 различни настолни машини, много от които са с дизайн всичко в едно (all-in-one). Това е първият в света 22-нанометров продукт, който ще предостави 20 процента повече процесорна мощ и същевременно ще консумира 20 процента по-малко енергия.”

Intel изгради три нови фабрики, които ще произвеждат новите чипове. Четвърта ще бъде завършена до края на годината.