Мобилен телефон: Tripleton Enigma E2

3000 лв.

Производител

Tripleton

Enigma E2 определено не е обикновен телефон. Нещо повече. Според неговите създатели това е най-сигурният GSM в света. Не само софтуерно, но и хардуерно. Крайният резултат е 1024bit RSA асиметрично- и 256bit AES симетрично кодиране, допълнени от двупосочна потребителска оторизация. Очевидно военни лица, политици и високопоставени бизнесмени са основната таргет група. Това обаче не означава че и вие не може да се сдобиете с Enigma 2, особено ако се притеснявате, че поредният срив във Facebook ще доведе до изтичане на личната ви информация.

На пръв поглед Enigma E2 не се отличава по нищо от стандартните мобилни телефони. Особено от тези, които купувате за бабите и дядовците си. Неговите технически характеристики напомнят за времето, през което Nokia държеше пазара на този тип устройства – 2.4-инчов екран с 320×240 пиксела, трилентов GSM (900, 1800 и 1900 MHz), 3-мегапикселова камера, microSD слот, WAP 2.0 браузър, унифицирана имейл кутия, FM радио и Bluetooth. Поддържат се и MP3 и MPEG4 файлове, както и видео плейбек.

Качеството на изработката също не е нещо, с което може да се перчите. Enigma E2 е изграден изцяло от пластмаса. Видео и камера бутоните отстрани са доста малки, а microSD слота разполага с доста паянтово капаче. Дисплеят пък изглежда доста посредствен – особено на фона на постиженията през последните години. С размери 115x50x14.7 мм и тегло едва 94.5 грама Enigma E2 поне е удобен за пренасяне и работа.

Кодираните обаждания, които апаратът поддържа, изтощават доста бързо батерията – може да водите подобни диалози не повече от 5 часа. В режим на готовност обаче Enigma E2 може да изкара до 250 часа.

Апаратът обаче прави впечатление със своята простата. Не е нужно да използвате пароли или кодове. Достатъчно е да наберете дадения номер и да натиснете бутона за „сигурни” разговори. Ако искате да проведете нормално обаждане, трябва да натиснете стандартния бутон.

За вашата сигурност се грижат три основни елемента – Digital Identification, Authentication и Voice Encryption. Crypto SIM карта в апарата разпознава всеки потребител в даден защитен разговор и всички неоторизирани опити за домогване до картата ще доведе до нейното самоунищожение. По отношение на Authentication Crypto Sim използва 1024bit RSA криптиране, което досега не е било разбивано. Възможните комбинации са 10 на 77-ма. Именно то сдвоява двете устройства в един разговор, който пък, от своя страна, е защитен от 256bit AES кодиране, което е уникално за всяко обаждане. Крайният резултат е един непробиваем на теория разговор. Единствената уловка е, че и другият потребител трябва да ползва телефон Enigma E2.

По отношение на производителност нямаме оплаквания. Криптираните обаждания отнемат 5 допълнителни секунди при набирането, което само по себе си не е никакъв проблем. Качеството на разговора също е доста добро благодарение на шумоизолиращата технология CrystalSpeech, разработена от ARM.

Основният проблем на този апарат обаче е неговата цена. Както вече стана дума обаче, неговият таргет далеч не е крайният потребител и всеки, които има различни паранои или корпоративни тайни, които би искал да опази, със сигурност ще може да си го позволи.