Сергей Брин: Критиката ми за Facebook е изопачена

В началото на седмицата, в интервю пред The Guardian, Сергей Брин говори на теми, свързани със свободата в интернет. Сега съоснователят на Google излезе с ново изказване, според което думите му са “изопачени” в “рамките на дългия разговор”, пише британският в. “Телеграф”.

Брин използва Google+, за да смекчи своите нападки срещу Apple и Facebook. В интервюто той критикува и двата конкурента на Google. Според него отвореността на интернет е застрашена повече отвсякога. От една страна, индустрията напада пиратството, а от друга – благодарение на възхода на “ограничаващи” компании от типа на Facebook и Apple, които упражняват силен контрол върху своята база данни.

В личния си профил в Google+ обаче Брин се опита да смекчи своето изказване и да изтъкне, че Facebook и Apple не представляват толкова голяма заплаха за отвореността на мрежата. “Не на последно място в интервюто на преден план излезе темата за дигиталната система, която не е толкова отворена, колкото самата мрежа – пише Брин. – Искам да поясня, че не мисля, че тези неща могат да бъдат сравнени с правителствената цензура.”