Apple обвинена в укриване на данъци във Великобритания

Въпреки че печалбите на Apple се изчисляват в осемцифрени стойности, очевидно компанията не плаща дължимото към властите във Великобритания.

Това твърди британският таблоид Daily Mail, според когото компанията има приходи в размер на 6 милиарда лири (около 9.5 милиарда долара), но за тях е платила едва 10 милиона лири данъци – много по-малко, отколкото предвижда данъчното законодателство на Острова.

“Независими финансови експерти потвърждават, че продажбите на Apple във Великобритания са много по-високи, отколкото в други страни”, пише всекидневникът, който оценява, че бизнесът на компанията там възлиза на около 10 процента от общите й печалби.

Въпреки това обаче Apple очевидно е платила данъци по ставка от 25.3 процента, докато при нейният корпоративен статус това трябва да стане по 35 процента. Компанията е оправдала хода с някаква вратичка в законодателството.

“Имаме задължение към нашите акционери да водим възможно най-ефективна политика по отношение на данъците и настоящата ни стратегия е в съответствие с данъчните правила на всички страни, в които работим”, обяви говорител на Apple, но отказа да коментира конкретния казус.

Apple обаче не е единствената компания, чиято данъчна политика е поставена под съмнение от английските власти. Google и Amazon изглежда също са успели да избегнат солидни данъчни задължения по подобен начин, продължава Daily Mail.