Принтер: Brother PocketJet PJ-663

1200 лв.

Производител

Brother

Ако често ви се налага да излизате извън офиса, вероятно се нуждаете от джаджа, с която да принтирате документи в движение. В момента на пазара съществуват най-разнообразни по вид и функции портативни принтери. От миниатюрните мастиленоструйни машини до термалните продукти. Brother PocketJet PJ-663 е именно термален A4 принтер.

С размери 255 x 55 x 30 мм този продукт е толкова малък, че може да се вмести идеално в повечето куфарчета или лаптоп чанти. В пакета обаче не откриваме собствен калъф, така че ще трябва да използвате свой и импровизиран, ако искате да го носите заедно с останалите си джаджи.

По отношение на батерията – налични са както NiMH, така и литиево-йонна. Има и кабел за захранване към електрическата мрежа. NiMH батерията и кабелът струват по 48 британски лири.

Принтерът разполага с Bluetooth връзка и работи както с Windows, така и с OSX. Като мобилно устройство продуктът би трябвало да може да принтира и от мобилни джаджи. Brother са подобрили драйверите за операционните системи Windows Mobile и Blackberry. За iOS и Android обаче няма драйвери, което е меко казано странно.

Работата с PocketJet PJ-663 е изключително лесна. Достатъчно е да му подадете лист хартия и готово. Освен това продуктът се справя сравнително бързо. Една страница е готова за около 15 секунди. Тези, които имат изображения, отнемат малко повече време – 17 секунди. 15×10 см снимка на A4 хартия пък е готова за 15 секунди.

Качеството на принтираният текст е адекватно. Същевременно PocketJet PJ-663 достига шум 57dBA – по-нисък от повечето продукти, на които сме попадали.

Най-хубавото в случая е, че не се нуждаете от нови пълнители. Принтерът се нуждае единствено от термална хартия. Един лист върви около 12 пенса. Това на практика означава, че всяка A4 страница, независимо от съдържанието си, ще ви струва по 12 пенса – доста по-скъпо, отколкото ако ползвате мастиленоструен или лазерен принтер.

Въпреки своите недостатъци обаче PocketJet PJ-663 е приличен принтер, който ще ви върши идеална работа, ако сте постоянно в движение. Разбира се, неговата цена е леко завишена. Пък и на пазара съществуват мастиленоструйни принтери, които хем са мобилни, хем предоставят цветно принтиране. При това за значително по-малка сума. Същевременно те предлагат Bluetooth връзка с Apple и Android устройства и се справят по-добре с боравенето с хартията. Така че не виждаме реална причина защо бихте предпочели това устройство, освен поради факта, че не използва пълнители.