Да се защитим онлайн в три стъпки

Защитата на личните данни онлайн е въпрос, който се дискутира непрекъснато, но вместо обширни анализи и множество мъгляви препоръки, ние ви предлагаме максимално просто решение на проблема с безопасността в мрежата. Става въпрос за най-важните неща, които трябва да знаете и спазвате, събрани в три стъпки.

Снабдете се с добра антивирусна програма, за да си спестите неприятни изненади от самото начало. Въпреки че това е всеизвестен факт, изненадващо висок брой потребители всъщност не обръщат внимание на това кой антивирусен софтуер е инсталиран на компютъра, лаптопа или таблета им, дали той е актуализиран и дали всичката пристигаща информация реално се сканира от него.

Разнообразието на антивирусни програми е огромно, но за нуждите на дома или маркия офис най-доброто решение се крие в два варианта – Bitdefender Total Security 2012 и Avast Free Antivirus 7. Първата е платена, докато втората е безплатна, но скорошните проучвания показват, че и двете вършат отлична работа при ежедневното сърфиране в мрежата. Независимо дали се спрете на някоя от тях или имате други предпочитания, важното е незабавно да инсталирате активна антивирусна програма и да следите за нейните редовни ъпдейти.

Работата в интернет е неразривно свързана с поредица от пароли – за няколкото ви електронни пощи, за порфила ви във Facebook и Twitter или за форумите, които посещавате най-често. Оставете настрана опитите да запомните всички пароли или пък да се поддадете на измамното улеснение да ползвате една парола за всички сайтове. Отговорът на вaшите проблеми тук е използването на програма за управление на пароли или password manager. Някои браузери също имат вградени такива, но тяхното качество не е доказано. Отлични варианти са LastPass и RoboForm, които са съвместими както с Windows, така и с Mac и поддържат дори смартфони.

И докато сме на темата за браузерите, по-добре е да използвате две програми за сърфиране в интернет. Ежедневните разходки из мрежата могат да стават от един браузер, а важните неща, които извършвате онлайн като финансови разплащания например да са през друг. Firefox и Chrome с иостават предпочитаните варианти, независимо дали работите с Windows, Mac или Linux. Не е толкова важно кой за какво ползвате, тъй като и двата са добре защитени. Въпросът е да има разделение на задачите, които вършите онлайн.

Като допълнителна препоръка може да се замислите над възможността за синхронизиране на данните чрез Firefox, Chrome или Opera. Така дори и при най-лошият случай, когато нещо неприятно се случи с компютъра ви, ще може да възстановите важни данни като историята на браузване, пароли, допълнителни приставки за браузери, записани страници и др. Разбира се, няма универсален метод за постигане на пълна безопасност в мрежата, но следвайки тези три основни стъпки определено ще минимализирате опасността от софтуерен инцидент.