Google може да загуби монопола си в търсенето

Въпреки че днес името на компанията е нарицателно за успешна търсачка в мрежата, Google може да загуби монопола си върху тази функция. Това твърди легендарният Винтън Серф, един от първите интернет пионери и настоящ вицепрезидент на гиганта.

По време на изложбата Life Online в Националния музей на медиите във Великобритания Серф посочи конкуренцията на Bing и няколко други нови търсачки като главна причина за това Google да не почива на стари лаври.

“Няма нещо, което да спре някой друг да разработи по-добра технология от тази, която имаме ние. Тя може да бъде по-ефективна и по-мощна и да промени ситуацията”, признава Серф.

“Напълно сме наясно, че във всеки един момент от някой университет на сцената може да излезе нов Лари и нов Сергей (Пейдж и Брин, основателите на Google) и да отнеме бизнеса ни”.

Като пример ветеранът посочи как навремето Alta Vista бе считана за най-добрата търсачка, но постепенно загуби позиции за сметка на Yahoo, който пък след това бе заменен от Google.

“От друга страна именно това постоянно напрежение ни кара да търсим по-добри инструменти и да подобряваме услугите си”, завършва Винтън Серф.