Bluetooth 4.0 – това ли е бъдещето?

Когато се появи преди години, Bluetooth стандартът бе приветстван като окончателното решение за всички въпроси със свързването между мобилни устройства. Оказа се обаче, че за мнозина животът с новата технология бе доста изнервящ. Нуждата от постоянни пароли за свързване и съмнителното качество на връзката често пъти караха хората да се отказват от този метод за споделяне на информация.

Bluetooth 4.0 най-сетне може да промени това.

Известен още като Bluetooth Smart Ready, той вече е на крачка от масовото потребление. Засега новият стандарт все още се ползва от ограничен кръг апарати като Motorola Android базираните Droid Razr и Droid Razr Mаxx и iPhone 4S, но до края на тази година се очаква Bluetooth 4.0 вече да бъде част от доста широк кръг мобилни устройства и аксесоари.

“Подобренията спрямо Bluetooth 3.0 наистина са значителни”, твърди Майк Фоли, изпълнителен директор на Bluetooth SIG (Special Interest Group). В Bluetooth SIG участват повече от 15 000 компании, които продават или поддържат Bluetooth устройства.

Въпреки, че безжичният обхват остава непроменен и ще бъде все така 300 стъпки, най-вероятно ще видим подобрена скорост на трансфер на данни. Преди време версията 3.0 донесе средна скорост от 26 Mbps спрямо едва 2 Mbps за версия 2.1. Доскоро обаче това си оставаше най-вече теоретичен показател, но сега можем за очакваме реални резултати.

“Подобна скорост е напълно достатъчна за стриймиг на видео съдържание между две устройства”, обяснява Фоли. Според него обаче най-голямото предимство на Bluetooth 4.0 е енергийната му ефективност. “Той е създаден специално за устройства, които приемат информация на чести интервали. ТОва може да става пет пъти в секунда или веднъж на час, но при всички положение тези устройства трябва непрекъснато да “слушат” ефира за нови данни”. При Bluetooth 4.0 животът на батерията може да бъде от пет до десет пъти по-дълъг, като това зависи от конкретната употреба. Според Майки Фоли новият стандарт е толкова икономичен, че чисто теоретичнобезжична мишка и клавиатура, ползващи Bluetooth 4.0 могат да издържат от пет до седем години без нова батерия – реално повече отколкото самия продукт.

Друга област, в която се очаква да се повиши влиянието на Bluetooth е фитнесът и здравните услуги. В момента на пазара се предлагат джажди, които използват технологията, за да следятежедневната активност на потребителите, независимо дали те са във фитнес залата или в офиса. Такива са Fitbit Wirelress Trainer, Nike Fuelband и Motorola MOTACTV. Последните два уреда ползват именно Bluetooth 4.0 и синхронизират данните със смартфони в реално време.

Един от потенцалните проблеми за Bluetooth 4.0 е свъзан не с техническите характеристики, а с брандирането на технологията. Така както преди години телевизорите ползваха HD Ready и Full HD бранда, сега Bluetooth 4.0 ще бъде разделен на Bluetooth Smart и Bluetooth SmartReady, като всяко устройства ще носи логото на единия или другия стандарт. Bluetooth Smart Rеady продуктите на практика са свързани устройства, които обикновено имат стабилни интернет връзки и сериозно захранване. Такива са лаптопи, смартфони и мрежови рутери. На свой ред Bluetooth Smart устройствата са събирачи на данни или аксесоари, които се свързват с Bluetooth SmartReady устройствата, за да предават периодично информация, като основната им задача е да пестят батерията колкото се може повече. За да се ориентирате в двата подстандарта, може да погледнете скрийншота по-горе.

Оптимизмът около появата на Bluetooth 4.0 определено е голям и мнозина в технологичния свят се надяват, че новата версия най-сетне ще разпръсне недоверието, което немалко потребители изпитват към този начин за свързване.