Freemium: безплатно, но не съвсем

Дигиталните разплащания вече са ежедневие за милиони интернет потребители, които ежедневно извършват най-различни транзакции, свързани с техните нужди. Това са сметки за комунални услуги, онлайн банкиране, покупки и дори игри.

При последните все повече се налага един нов модел на плащане, наречен freeemium. Куриозната думичка всъщност е съставена от free и premium, което означава, че част от съдържанието е безплатно, а играчите могат да получат допълнителни екстри срещу заплащане.

Най-новото заглавие, което ще ползва въпросния модел е The Simpsons: Tapped Out, което се разработва от подразделение на гиганта Electronic Arts. Конкретно ЕА има сериозни планове за развлекателния мобилен сегмент и те до голяма степен се опират именно на идеята за freemium съдържание.

“Искаме това да бъде една от най-добрите игри за тази година”, амбициозно заявява Бернард Ким, старши вицепрезидент по социалните  имобилните игри в ЕА. “Инвестирали сме доста в нея и за нас The Simpsons: Tapped Out е сред най-високите ни приоритети”.

Това, което е любопитно е, че обикновено такива гръмки изказвания се отнасят за т.нар. ААА заглавия, излизащи за големите игрални платформи като PS3 и XBOX360. The Simpsons: Tapped Out от своя страна се разработва единствено за iOS, което значи, че трябва да притежавате iPad или iPhone, за да я играете. Означава ли това, че визията на големите компании относно приоритетните платформи се променя?

Tapped Out наистина е амбициозен продукт. При създаването на играта помага целия сценарен екип на шоуто, а актьорите, които озвучават героите в анимираните серии са дали гласовете си и на играта. The Simpsons: Tapped Out ще има както писан, така и озвучен диалог и ще се отличава с типичния за поредицата сух хумор.

“Хардкор феновете на The Simpsons ще получат наистина мног от играта”, твърди Ким.

Що се отнася до сюжета, всичко започва с поредната издънка на Хоумър, благодарение на която целия Спрингфийлд е заличен от ядрена експлозия. Спокойно, не става въпрос за поредния постапокалиптичен сюжет. Задачата на играчите е да възстановят града така, както намерят за добре. В хода на приключението те ще трябва да изпълняват различни куестове, възложени им от главните герои, които постепенно се отключват.

Първият герой, с който ще се сблъскате е Лиза, която помага на Хоумър да разчисти града. Останалите от семейство Симпсън ще се появят скоро след това заедно с популярни второстепенни герои като Ханс Молман и Дъфман. С течение на времето дизайнерите ще добавят нови герои, за да задържат интереса на играчите.

За да създаде максимално широка аудитория, ЕА е въвела пълна съвместимост между всички iOS платформи, така че прогресът, който сте постигнали на вашия таблет може да се пренесе на смартфона, когато сте в движение. Най-важното за компанията обаче са микротранзакциите, които играчите ще правят. Виртуалната разменна единица в Tapped Out представлява понички, с които може да купувате различни неща. В централата на компанията в Редууд, Калифорния са убедени, че малките, но редовни плащания за дребни придобивки са много по-стимулиращи за играчите и в дългосрочен план излизат доста по-сигурен източник на приход, отколкото еднократното плащане за покупката на играта.

“Вярваме, че Tapped Out може да предложи високо качество, по което играчите да се запалят”, убеден е Бернард Ким. “Хората, които не искат да плащат ще могат също да се насладят на играта, защото из Спрингфийлд също са разхвърляни понички, които може да събирате. Ако обаче сте по-нетърпеливи, нищо не пречи да платите мъничко, нали?”

Засега ЕА не е обявила твърда дата на излизане, на The Simpsons би трябвало да бъде пусната за даунлоуд до няколко седмици. Ако нещата потръгнат, компанията се готви да дублира успеха с нова версия, този път за Аndroid. Въпреки че отворената платформа вече задмина iOS по пазарен дял, за ЕА операционната система на Apple си остава водеща. Бернард Ким обаче признава, че никоя врата не е категорично затворена и занапред е доста вероятно да видим нови игри и за двете платформи. За сравнение ЕА пусна Sims Freeplay за iOS през декември миналата година, а версия за Android последва миналата седмица.

“Играта е толкова забавна, че направо може да ви съсипе живота”, шегува се вицепрезидентът на ЕА. Наскоро шоуто отпразнува своя епизод номер 500 и въпреки, че неговата популярност не е такава, каквато беше, The Simpsons може да се възроди по един нестандартен начин – като freemium заглавие, което може да играете и безплатно, и срещу пари.