Дисплей: Samsung PN51D8000

ок. 3200 лв.

Производител

Samsung

Манията по все по-големи телевизори е широко разпространена, но когато диагоналът на екрана е цели 51 инча знаете, че този път става въпрос за нещо специално. Samsung PN51D8000 представлява гигантски плазмен HDTV, чието място спокойно може да бъде във фоайето на някой офис или в конферентната зала за срещи на фирмата. Въоръжен с 3D графика и безжичен интернет, този плазмен дисплей дава доста сериозни заявки, но нека видим дали ще оправдае надеждите.

Едно от първите неща, които забелязваме при Samsung PN51D8000 е, че дизайнът на дисплея е доста различен от предните модели. Веднага личи, че създателите му са се опитали да минимизират рамката, която този път е практически незабележима – дебела е едва 2 сантиметра. Корпусът на дисплея е в лъскав черен металик, а поставката с четири крачета е доста стабилна и хромирана. Размерите на дисплея са 47.1х1.5х28.3 инча, а теглото е около 25 килограма. Тези мерки може да ви звучат внушителни, когато става въпрос за телевизор за хола или спалнята, но за бизнес дисплей  са дори по-скоро ниски.

Друго нещо, което отличава Samsung PN51D8000 е дистанционното. На лицевата му страна е разположена една повече или по-малко стандартна конфигурация от бутони, с които го управлявате. На гърба обаче има компактна и напълно функционална QWERTY клавиатура, която влиза в работа, когато решите да ползвате дисплея за сърфиране в интернет и управление на приложения. Хубавото е, че дистанционното работи с Bluetooth, което означава, че не е необходима пряка връзка между него и дисплея. На всичкото отгоре самото дистанционно има и малък екран, на който може да видите какво пишете в момента.

За съжаление интернет интерфейсът наSamsung PN51D8000 е малко тромав и това е видно от самото начало. На първо време всъщност интерфейсите са два – един, под който работите с приложения и втори, който е само за т.нар. widgets. През Samsung Smart Hub може да свалите обичайни програми като такива за достъп до YouTube, Netflix, Hulu, Pandora, Facebook, Twitter и доста други. Поради някаква причина обаче нямате достъп до Amazon Instant. Проблемът на Samsung Smart Hub обаче е, че не е организиран много добре. На началния екран има четири панела и три от тях са претъпкани с икони. Всичко изглежда прекалено наблъскано, особено когато отваряте програмата за първи път. Въпреки това трябва да признаем, че моделите на Samsung все още са водещи, когато става въпрос за софтуерни приложения.

Както споменахме в началото, Samsung PN51D8000 поддържа 3D образ, но за съжаление в комплекта отсъстват триизмерни очила. Това няма как да не бъде разочароващо, защото в такъв случай ще трябва да платите допълнително за този аксесоар. Нашите предпочитания са за Bluetooth очила, защото те осигуряват по-добра връзка от онези, които ползват инфрачервен порт.

По отношение на опциите за свързване Samsung PN51D8000 е добре обезпечен. Получавате четири HDMI порта, един композитен и един компонентен порт, един VGA порт, в случай, че поради някаква причина ви се наложи да свържете по-стар компютър, три USB порта и един Ehternet порт. Хубавото е, че благодарение на вградения WiFi приемник няма да се наложи да заемете единия USB порт с ресивър.

Що се отнася до образа, Samsung PN51D8000 не търпи много критика. Тъй като това е плазмен модел, картината се отличава с дълбоки нива на черния цвят и доста живи цветове. При изключване на CinemaSmooth ефекта се забелязва остатъчни образи – т.нар. ghost effect – затова е по-добре да го оставите. Триизмерният образ на Samsung PN51D8000 не е лош, но със сигурност 2D картината е многократно по-добра. Така този дисплей се очертава като доста сериозен претендент за офиса благодарение на разнообразието от функции и най-вече интернет капацитета.