Калфин призова Народното събрание да не ратифицира АСТА

Ивайло Калфин призова днес Народното събрание да не ратифицира Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).

Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интерент, смята, че споразумението съдържа редица правно неизяснени текстове, “което може да доведе до незаслужени репресии и цензура в интернет”.

В блога си Калфин пише, че: “Прилагането на АСТА би ограничило силно използването на софтуер с отворен код и различни апликации, което е изключително недалновидно и несправедливо. Да не говорим за техническите трудности, които ще възникнат за създаване на филтри за съдържанието или за установяването дали дадена стока е фалшифицирана или не”.

Според Калфин освен, че решението за подписването на споразумението от България е взето, без демократично обсъждане на проблема със заинтересовани страни и граждани, АСТА съдържа разпоредба, предвиждаща отговорност на интернет доставчиците по отношение на съдържанието на информацията, качвана в интернет.

“На тях (на интернет доставчиците, б.р.) се възлага да шпионират и да докладват, ако имат съмнения за фалшифицирани продукти или нерегламентирано ползване на продукти, защитени с авторски права. Това им дава право да следят всяко писмо или влизане в сайт, което е недопустимо, а в страни с печална слава на полицейски държави като България, тази вратичка може да стане голям проблем”.

Като член на Европейския парламент Калфин прогнозира, че институцията, която вече веднъж отхвърли АСТА, няма да го одобри и при евентуалното му повторно внасяне от Европейската комисия.