Facebook ще излезе на борсата съвсем скоро?

Най-горещото събитие на амерканската борса за 2012 г. може да се случи съвсем скоро, ако информация на The Wall Street Jounral се окаже вярна. Деловият всекидневник твърди, че социалният гигант Facebook може да излезе на борсата още следващата седмица, а сумата, на която се оценява компанията е баснословна.

Цитирайки “неназовани източници”, The Wall Street Journal изтъква, че компанията на Марк Зукърбърг може да подаде официално заявление за излизане на борсата още тази сряда. По-интересна обаче е сумата, около която се върти оценката на компанията – изглежда че тя ще бъде в размер на 75 – 100 милиарда долара.

Ако това наистина е така, то първоначалният капитал, който Facebook може да натрупа ще бъде около 10 милиарда долара, което автоматично превръща компанията в шестият най-скъп борсов дебют. Освен това при тази ситуация началният капитал на Facebook ще бъде и шест пъти по-голям от това, което успя да събере Google преди време.

Според всекидневникът банките Morgan Stanley и Goldman Sachs ще играят ключова роля при излизането на борсата. Говорителите и на двете финансови институции отказват коментар.

2011 г. беше доста успешна за интернет компаниите, които излязоха на борсата, като тогава на нея дебютираха Zynga, Groupon, Pandora и LinkedIn.