Фотоапарат: Canon EOS 600D

ок. 110 лв.

Производител

Canon

Изборът на DSLR фотоапарат изобщо не е лесна работа, особено ако сте новаци в света на фотографията. Каталогът от предлагани модели е огромен, разликите в тях често са козметични, а обърканите сигнатури от букви и цифри не помагат с нищо. Така ситуацията наподобява на това да си купите кафе в някое заведение: ясно е, че искате топлата тонизираща течност, но дали тя ще е със сметана или без, с един или друг аромат, с или без кофеин, с капка мляко или без него – това вече е трудна работа.

Пред подобни трудни решения сте изправени и когато тръгнете на лов за DSLR апарат, като първият избор, който трябва да направите е да вземете страна в своеобразното противоборство между Canon и Nikon. EOS серията на Canon условно може да се раздели на 4 категории: аматьорската 1000D серия, малко по-сериозните 500D 550D и 600D, полупрофесионалните 50D и 60D и истинското бижу – професионалните модели 7D, 5D и 1D.

В момента от този голям каталог най-ярко се откроява EOS 600D и сега ще видим защо.

На външен вид Canon 600D не е от най-големите апарати и заедно с батерията и SD картата тежи около 560 грама. Това го прави достатъчно удобен за пренасяне като в същото време аз разлика от най-ниската 1000D серия този модел има много по-сериозни функции. DSLR апаратите на Canon обикновено се отличават със здрав корпус и 600D не е изключение. Апаратът е доста издръжлив, корпусът му е подсилен с поливъглерод и не се поврежда лесно. Важно е обаче да знаете, че 600D не е устойчив на промените на времето, затова трябва да го пазите добре, що се отнася до дъжд, влага и т.н.

600D се явява като междинен модел между по-ниския 550D и по-високия 60D, в резултат на което съчетава част от характеристиките и на двата други класа. Така например 9-точковата система за автофокус е идентична с тази на 550D, но това, което го отличава от него е въртящия се LCD екран, взет директно от 60D. Този изключително гъвкав екран е особено подходящ, когато трябва да заснемете клип в препълнена стая или зала. Пак от по-горният модел са взети подобрени функции на софтуера и вградения SpeedLite трансмитер.

Canon 600D буутва за 1500 мс и системните му менюта са придружени от помощни прозорци, които дават доста полезна информация, особено ако досега не сте работили с DSLR апарат. Ако това е вашият случай, може би е най-препоръчително поне в началото да се възползвате от функцията Scene Intelligent Auto Mode, която е подобрена версия на Full Auto Mode, традиционно срещана в апаратите на Canon. На практика този режим ви позволява просто да насочите апарата и да снимате, като той сам анализира обекта и променя настройките си според случая. Ако например снимате портрет, 600D ще разбере това и ще извърши фина настройка на тоновете на кожата. Ако искате и вие да направите промени след това, апаратът позволява добавянето на т.нар. Creative Filters като Grain, Soft Focus, Toy Camera, Fish Eye и др. върху вече готова снимка.

Canon 600D разполага с 18 мегапикселен CMOS сензор и същия DIGIC 4 процесор, който има и 550D. Апаратът може да снима клипове във Full HD (1920×1080р резолюция) с максимум 30 кадъра в секунда. Ако решите да намалите малко резолюцията, при 1280х720р може да постигнете до 50 кадъра в секунда. Звукът се записва от вградения н апарата микрофон, а ако искате вместо него да използвате външен такъв, може да го включите посредством 3.5-милиметров аудио жак. Всъщност това е не само възможност, но е препоръчително, тъй като вътрешният микрофон има неприятното свойство да лови всевъзможни звукови ефекти – включително и шума от самия апарат – което разваля качеството.

При снимане на клипове батерията издържа до 1.5 часа, като трябва да знаете, че максималният обем на един файл не може да надхвърля 4 GB или 29 минути реално време. Вече записаните клипове могат да бъдат видени чрез HDMI порта на апарата, който ви позволява да го свържете с телевизор или лаптоп. Всички видео клипове се кодират в Н.264 и се записват в .MOV формат . За допълнителна памет може да използвате SD, SDHC и SDXC карти.

Canon 600D е стабилен фотоапарат, който е едновременно лесен за ползване и богат на функции. С изключение на проблемите при записването на звука към клиповете, джаджата работи отлично и е добро предложение за всеки, който иска DSLR апарат от начален клас.