Демонстрираха 65-инчов Android таблет

Ако искате Android Honeycomb на вашия телевизор, възможностите ви не са много. Може да рискувате с някой от Google TV-поддържащите модели на Sony и… сте дотам. Поне досега нещата изглеждаха по този начин. Но една турска компания се е заела да пресъздаде цялостното Android изживяване за домашен екран посредством своя прототип, когото всички определят като най-големия в света таблет.

Всъщност базираната в Истанбул компания използва 10-инчов Android таблет с Honeycomb, за да управлява огромен 65-инчов LCD тъчскрийн екран. За момента дисплеят има само два тъч сензора, които позволяват функции от типа pinch&zoom, но не и мултитъч. Създателите му обаче уверяват, че черсия с четири сензора ще се появи съвсем скоро, така че да може да работите максимално добре с големия екран.

Гигантският таблет се захранва с nVidia Tegra 2 SoC и има 1GB RAM, 16 GB флаш памет, две камери, HDMI порт за 1080р картина, USB и microSD слотове, както и 3G и WiFi капацитет. Най-голям пробив компанията е направила с резолюцията, успявайки да модифицира Android така, че да поддържа Full HD стандарт.

Засега гигантският таблет е само прототип, но неговите създатели са решени да го превърнат в част от технологичното ежедневие. Компанията признава, че вече води сериозни разговори с няколко образователни институции и производители, които да подкрепят проекта. Идеята на турците е масовото производство да бъде в няколко различни размера, съобразени с различните нужди на потребителите. Освен това се работи и по вариант, при който толемият екран се захранва от смартфон или други мобилни устройства.