Джобна камера: Sony Bloggie Touch MHS-TS20K

Днес на практика почти всеки смартфон предлага възможност за заснемане на видео във висока HD резолюция и бързо и елементарно ъплоудване в глобалната мрежа. Дали джобните видео камери са обречени? Някои вероятно – да. Но не и Bloggie Touch MHS-TS20K на Sony. Какво всъщност предлага тя?

На първо място – нейният сензор е доста по-голям (1/2.5in CMOS) и използва технологията Exmor. Това означава, че качеството на изображението при по-слаба светлина ще бъде значително по-добро.

Освен това CMOS сензорът е 12.8-мегапикселов, когато работи в съотношение 4:3. Т.е. прави снимки с резолюции 4,128 x 3,095. Уви, когато снимате видео, се използват само 2.07 мегапиксела. То обаче е Full HD – с 1,920 x 1,080 пиксела. Предлага и 720p (при 60 кадъра в секунда), но не и VGA.

Записаното видео се съхранява в MP4 формат, като камерата разполага с 8 гигабайта вградена флаш памет. Т.е. – близо 85 минути клип във Full HD. Малък недостатък е, че не може да разширите паметта с допълнителна мемори карта.

Като дизайн камерката също има какво да предложи – изключително семпъл и въпреки това елегантен. В сравнение с нея Mino на Flip изглежда като най-обикновена шишкава джаджа. Всички настройки се контролират през ясния и цветен 3-инчов TFT екран, който е чувствителен на допир и разполага с резолюция от 288K пиксела.

360-градусовата приставка също придава значителна доза уникалност на Bloggie Touch. За да преобразувате заснетите с нея панорамни кадри в гледаем формат обаче ще ви бъде необходим допълнителния към пакета софтуер.

Камерката разполага и с USB 2.0 плъг, както и mini-HDMI порт, с помощта на който може да я вържете към телевизора си и да видите вашите творчески постижения.

Качеството на изображенията са доста прилични – с наситени цветове и добра детайлност. Липсата на оптичен зум леко разочарова (наличен е само 4x дигитален), но това до известна степен се компенсира от факта, че се справя отлично при по-слаба светлина.

В заключение – големият сензор и 360-градусовата приставка са достатъчно примамливи характеристики, които да ви убедят да инвестирате в подобен продукт, въпреки че вашият смартфон вероятно е способен на почти същото. В случай че ползвате най-обикновен GSM, то покупката на тази джобна интернет камера на практика се превръща в нещо задължително, особено ако обичате да увековечавате любимите си моменти.