Смартфон: ITG xpPhone 2

Въпреки големите надежди, които се възлагаха на него, оригиналният xpPhone на ITG се оказа пазарно недоразумение. Той дебютира в свръхконкурентния телекомуникационен сектор през миналия ноември, но доста краткия живот на батерията и обемистите му размери бързо се оказаха решаващ фактор за неговия неуспех.

Година по-късно ITG е готова за втори опит, с който трябва да поправи грешките си. Той се нарича xpPhone 2 и отново ще се захранва с операционна система от серията Windows. Специалистите отново побързаха да изразят своето недоверие към продукта, тъй като решението на ITG да се откаже от някоя тразиционно мобилна платформа като Android е озадачаващо.

Въпреки това компанията оправдава избора си с по-широките възможности, които мобилната Windows система предлага. Наред с нея второто поколение xpPhone има плъзгаща се QWERTY клавиатура (отново кандидат за неубедителен избор, тъй като виртуалната клавиатура вече се счита за основен елемент) и доста мощен 1.66 GHz Intel Atom Z530 процесор.

За бързината на смартфона се грижат 2 GB RAM, а информацията може да съхранявате на SSD драйв, който има максимален капацитет от внушителните  112 GB. Няма как да не отбележим, че това наистина е много, както и че е поредното доказателство за все по-широкото приложение на SSD дисковете.

xpPhone 2 има 4.3-инчов дисплей, което го класира в горните редици на смартфоните по отношение на екраните. ITG се е погрижила и за един от най-критикуваните елементи на оригиналния модел – живота на батерията – който сега е удължен до 18 часа време за разговори или 46 дни в режим на готовност. Това звучи направо невероятно и със сигурност ще бъде доста привлекателна функция за мнозина потребители.

Не на последно място значително за намалени габаритите на смартфона, така че да бъдат избегнати негативните сравнения с джобна тухличка. Новият модел ще бъде с размери 140 мм х 73 мм х 17.5 мм, което е огромно подобрение.

Най-важната характеристика на xpPhone обаче не е хардуерна или физическа, а софтуерна и това е избора на Windows като операционна система. Това, което е особено интересно е, че апаратът ще бъде съвместим както с Windows 7, така и с предстоящата Windows 8, макар че за последната все още нищо не е решено и включването й в пакета зависи колкото от ITG, толкова и от пусковите срокове, определени от Microsoft.

Въпреки това новият мощен процесор, по-деликатният вид и Windows платформата превръщат xpPhone 2 в един изненадващ претендент на смартфон пазара. Дали това ще се превърне в реалност ще разберем към края на януари 2012 г., за когато е предвидена премиерата на телефона.