Мобилен скенер: IRIScan Anywhere 2

Един умен и портативен скенер, който може да бъде използван абсолютно самостоятелно. Той разполага своя собствена SD карта с достатъчно голям капацитет. По този начин ще може да сканирате всичко интересно, което срещнете по пътя си, за да можете по-късно, когато седнете пред компютъра си, да може да го прочетете на спокойствие.

Джаджата се захранва от презареждаща се литиево-полимерна батерия с прилична издръжливост – с един заряд може да сканирате до 100 стр. По отношение на размер едва ли би могла да се побере в джоба ви, но ще намери място във всяка лаптоп чанта.

Освен цепнатината в средата на устройството, която автоматично разпознава наличието на лист хартия и започва да сканира, откриваме два сокета в предната част – единият е за USB драйв, а другият – за SD карта. IRIScan Anywhere 2 върви в комплект с 1-гигабайтова карта, както и с 512 MB вградена памет. В другия край на скенера има USB сокет, посредством който го свързвате към компютъра, за да презаредите батерията или да свалите вече сканираните файлове. Посредством единствения бутон на продукта пък превключвате между резолюцията на сканиране – по подразбиране тя е 300dpi, но максималната може да бъде 600dpi.

Работата със скенера е изключително елементарна. Свалянето на готовите файлове на компютъра – също. Това се осъществява с помощта на специалния софтуер IRIS, който върви в комплект със скенера.

Предвид формата на скенера и начина, по който работи, обаче, сте значително ограничени във видовете листове, които може да дигитализирате. Така например може спокойно да забравите за книги, списания и други подобни, освен ако не откъснете всеки един лист по отделно и не го прокарате през процепа. Това до голяма степен ограничава приложението на IRIScan Anywhere 2 до офис документи и самостоятелни хвърчащи A4 листове.

Друг по-сериозен недостатък на IRIScan Anywhere 2 е невъзможността да видите резултата от вашето сканиране директно на устройството. Това обаче не би трябвало да ви попречи да се възползвате от функциите на този продукт – един истински мобилен скенер за хората в движение.