Android все по-предпочитан за таблети

iPad на Apple продължава да доминира пазара на таблетите и през последното тримесечие, но влиянието на Android става все по-осезаемо, твърди аналитичен доклад на Strategy Analytics.

В рамките на последните три месеца на пазара в световен мащаб са били изкарани общо 16.7 милиона таблета. От тях Apple е снабдил 11.1 милиона iPad модела, в резултат на което iOS продължава да бъде най-разпространената операционна система при мобилните устройства – цели 66.6 процента от тях я ползват.

Въпреки че Android все още изостава, операционната система бележи сериозен възход, особено като се има предвид колко слабо се представяше до не толкова отдавна. В края на 2010 г. Android ползваха едва 2.3 процента от пуснатите на пазара таблети; днес според Strategy Analytics делът на операционната система се е увеличил над 12 пъти до 27 процента.

Заедно iOS и Android продължават да бъдат доминиращите операционни системи, които заедно са инсталирани на 93.5 процента от таблетите в продажба. Microsoft остава на трето място, като операционната система на компанията се ползва от едва 2.4 процента от таблетите в момента.