Intel и IBM с рекордна инвестиция в нови чипове

Група компании, известни със своята работа в областта на полупроводниците, сред които гигантите Intel, IBM и Globalfoundries ще направят рекордна инвестиция в нов развоен център за разработване на чипове.

Сумата, която ще бъде вложена в центъра надхвърля 4.4 милиарда долара, обяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куому. Парите ще отидат за създаването на нов център, разположен в горната част на щата, в който ще съсредоточат усилията си IBM, Intel и Globalfoundries. Последната компания е бившото подразделение за чипове на AMD, което днес е собственост на базираната в Абу Даби ATIC.

Очаква се новият център да доведе до разкриването на почти 7000 нови работни места. Лъвският пай от инвестираните пари се пада на трите гореизброени компании, но освен тях в проекта ще участват още Taiwan Semiconductor Manufacturing Co и Samsung.

За да подкрепи иницативата, щатът Ню Йорк ще добави 400 милиона долара, които ще бъдат инвестирани в SUNY College for Nanoscale and Science Engineеring в град Олбъни.