Google ще отговаря пред Сената за монопол

Интернет гигантът Google е изправен пред сериозно проучване от специална подкомисия на американския Сенат, която се занимава с проблеми, свързани с монополна дейност.

Изпълнителният директор на компанията Ерик Шмид се яви лично във Вашингтон, за да бъде изслушан от сенаторите и да изкаже своята гледна точка.

Въпреки че не го спомена поименно, стратегията на Шмид се гради върху опит да се избегне съдбата на Microsoft от края на 90-те години. Тогава компанията на Бил Гейтс бе подложена на унищожителна критика от правителството, което дори се опита да я разцепи на две.

“Преди двадесет години една голяма технологична компания обърна представите на всички. Нейният софтуер бе почти на всички компютри по света. Нейното име бе синоним за иновации. Но тогава се намеси правителството”, каза Шмид в речта си и припомни, че по онова време е бил част от Sun Microsystems и Novell, които са били конкуренти на Microsoft.

“Явявам се пред вас, носейки дълга технологична история и много кратко съобщение от компанията ни: разбираме намека! С това искам да кажа, че сме наясно с уроците на нашите корпоративни предшественици”, завърши Шмид.