Google Wallet вече стартира

Новата услуга на Google, наречена Google Wallet официално на своя първи смартфон – модела Samsung Nexus S.

Както подсказва името й, Google Wallet цели да се превърне във виртуален портфейл и да помогне на своите потребители постепенно да прехвърлят транзакциите си от истинския си портфейл в онлайн пространството и по-точно на смартфона си.

Подобни идеи имат още няколко компании, включително и гигантите за кредитни карти Visa и American Express, но Google е първата, която успя да реализира идеята си.

Компанията ще предлага Google Wallet в партньолрство със Citibank, MasterCard и комуникационната компания Sprint.На практика това означава, че в самото начало единствено потребители с кредитни карти MasterCard на Citibank ще могат да ползват услугата. За да позволи на повече хора да се включат в нея, Google ще предлага и предплатени кредитни карти Prepaid MasterCard, които ще може да заредите с пари от други кредитни карти, след което да правите покупки от телефона си.

Засега официален партньор ще бъде оператора Sprint, но идеята е по-късно и други оператори да могат да предлагат услугата.

Google обяви, че вече води преговори с American Express, Visa и Discover, така че най-вероятно следващите версии на Google Wallet ще поддържат и техните кредитни карти.

“Нашата цел за недалечно бъдеще е да позволим на потребителите да добавят всичките си разплащателни карти към Google Wallet, така че да се отърват веднъж завинаги от големите и неудобни портфейли”, обяви Осама Бедие, вицепрезидент по разплащанията в Google.