Yahoo и AOL отново обмислят сливане?

Поредните слухове относно бъдещето на затъналите интернет компании Yahoo и AOL вече са факт, като този път информацията е, че двете някогашни величия обмислят сливане.

Според финансовия сайт Bloomberg изпълнителният директор на AOL Тим Армстронг вече води тайни преговори с представители на Yahoo за сливане на компаниите. Този ход идва само дни, след като стана ясно, че досегашната шефка на Yahoo Керъл Барц бе освободена от поста й.

В същото време CNBC цитира “източник, близък до Yahoo, според когото компанията не се интересува от сделка с AOL” и съответното тези слухове не са нищо друго освен празни надежди за последната.

Това далеч не е първия път, когато двете компании се спрягат за обща сделка. Веднага след като отказа агресивната оферта на Microsoft през 2008 г. Yahoo започна разговори за AOL за сливане. През миналата година също усилено се говореше, че AOL ще раздели на две бизнеса си и едната половина от активите ще се слеят с Yahoo.

Въпреки че нито една от планираните сделки не бе осъществена, двете компании продължават да изпитват сериозни трудности в адаптацията си към съвременните бизнес условия. Днес Yahoo не струва и половината от онова, което предложи Microsoft преди три години, докато AOL стабилно върви надолу от момента, в който се отдели от Time Warner и стана самостоятелна компания.

В момента и двете бивши величия са в сериозни затруднения, което за пореден път навежда анализаторите на мисълта, че за AOL и Yahoo е крайно време да проверят старата максима, че две все пак е по-добре от едно.