Рутер: Linksys E1200

93 лв.

Вносител

Комел Софт

Cisco превърна настройването и боравенето с рутери в детска игра. Традицията продължава и в най-новите модели Linksys, като днес ще ви запознаем с един малък и непретенциозен продукт, който обаче ще ви удиви със своята производителност и съотношението качество-цена.

Подобно на своя предшественик (E1000) и E1200 не е предназначен за трансфера на множество информация наведнъж. Онези от вас, които искат да стриймват огромно количество видео или музика или да прехвърлят гигантски файлове между домашните си сървъри и NAS устройства, по-добре да се насочат към E4200. Е1200 e предназначен по-скоро за потребители, които искат стабилна и надеждна интернет връзка, която да задоволи основните им нужди за браузване в интернет. При това на отлична цена. 

Макар и на външен вид да не е толкова атрактивен, колкото Valet Plus (един от най-добрите рутери, създавани от Cisco), дизайнът на E1200 е изключително минималистичен и по своему напомня на продуктите на Apple. Джаджата е малка и не се набива на очи, а черната бляскава кутия допринася за елегантния й вид. Малките и неразбираеми LED символи в горната част на рутера вече ги няма. Вместо тях всеки един от портовете (WAN и LAN) разполага с по една светодиодна лампичка, която свети зелено, когато връзката е осъществена.

Това, което отличава E1200 от E1000, е наличието на усилвател, който значително подобрява безжичния сигнал. Рутерът разполага и със силна 2×3 вътрешна антена, както и с четири Fast Ethernet портове. Няма да откриете нито Gigabit Ethernet, нито USB. Освен това еднобандовият E1200 работи единствено на честота 2.4 GHz (802.11n).

За да настроите продукта, е достатъчно да използвате подобрения софтуер Cisco Connect, благодарение на който вече може да тествате и скоростта на своя интернет. Необходимо е да отделите не повече от 5 минути и вече сте готови да сърфирате. Cisco Connect ви позволява да блокирате и до осем URL-та, както и определени ключови думи, което е особено полезно в случаите, когато искате да ограничите достъпа до определени сайтове в своята домашна мрежа. Опциите за родителски контрол обаче са ограничени.

Еднобандовите рутери не предлагат скорости, характерни за двубандовите. Обикновено не очакваме трансфер, по-голям от 30-40 Mbps. E1200 обаче успя да ни изненада, постигайки цели 60 Mbps – на практика двойно по-голяма стойност в сравнение със стандартните еднобандови продукти. Същевременно рутерът успява да поддържа и стабилна сила на сигнала във всички стаи в четиристайния апартамент, в който го тествахме. Едва при над 10 метра разстояние скоростта падна до 52 Mbps.

Всичко това прави E1200 идеалното решение за онези от вас, които търсят обикновен, но качествен рутер, който да ползват в домашни условия. Няма да останете разочаровани.