UPS: Eaton 5PX

Нуждата от резервен захранващ източник не е изразена никъде по-добре, отколкото при малките и средните компании, които не могат да си позволят да понесат загубите в резултат дори на кратко прекъсване в информационния поток. Ето защо не е изненада, че UPS устройствата за сегмента именно на този вид бизнес са най-продаваните на пазара за бизнес решения у нас.

Наскоро Eaton Corporation пусна в обръщение уникален като показатели продукт, който има всички шансове да се наложи като най-продаваното устройство в този клас. Това е новата продуктова гама Eaton 5PX, която е наследник на популярната Evolution S серия на компанията. Нейните модели са насочени към малките и средните предприятия и са предназначени за изграждане на малки центрове за данни. Самият производител описва новите устройства като подходящи за временна автономна работа на сървъри, системи за съхранение на данни, VoIP и мрежово оборудване. Eaton 5PX представлява съвсем нов, който може да бъде управляван през виртуални среди с възможност за наблюдение на консумацията му на ниво изход. Подобни опции са изключително ценни за малкия и среден бизнес, който в по-тежки икономически условия традиционно поставя ударение върху възможностите за наемане на инфраструктурни ресурси. На свой ред компаниите, които предлагат такива услуги, търсят начини да оптимизират разходите си и виртуализацията е един от технологичните отговори в тази насока. Следенето на потреблението на ниво изход е важно, защото позволява работата на всеки един сървър (клиент) да бъде оптимизирана. Освен това подобна функционалност е нещо, което в базовия случай се предлага от токовия разпределител, а не от захранващото устройство. С други думи Eaton 5PX предлага възможност за спестяване, благодарение на „нетипична“, вградена в UPS-а функция. Следенето на потреблението става на ниво изходи и на ниво групи.

Друга интересна особеност на гамата модели Eaton 5PX е наличието на голям течнокристален дисплей – нещо, което досега се смяташе за приоритет единствено на продуктите, насочени към големия бизнес. Той предоставя възможност за директно конфигуриране – т.е. за целта не е нужно задължително към UPS-a да бъде свързан компютър. Тъй като машината е предвидена да се използва както в легнало, така и в изправено положение, е предоставена възможност LCD дисплеят също да бъде завъртян в съответната посока.

Едно предимство, заложено още при разработката на Eaton 5PX, е неговата универсалност. Решенията от новата серия могат да се използват както под формата на настолен вариант, така и да се редят в стандартни ракове. Нещо повече – релсите, необходими за монтажа на UPS-а в стелаж, както и стойката, за настолната конфигурация, са включени в комплекта и не трябва да се закупуват отделно. Често именно на пръв поглед странични и дребни разходи, съпътстващи изграждането на дадено решение, в крайна сметка се оказват сериозно перо след уж финализацията на разходите и помрачават общото впечатление.

За да се увеличи мощността на решението, както и за да се осигури по-дълга автономна работа е предвидена възможност да се добавят до 4 външни допълнителни батерии. От Eaton са се спрели именно на такава бройка, тъй като увеличаването й би довело и до нарастване на времето, което е необходимо за зареждането на батериите. Увеличаването на техния брой е „нож с две остриета“, защото при лошо стечение на обстоятелствата и допълнителен проблем със захранването в кратък времеви срок, може да се окаже, че въпреки големия си масив от батерии, инсталираната система  няма капацитета да поддържа нормалната работа на поверената й техника. Предвиденият от Eaton максимален брой на батериите е такъв, за да се постигне оптимален баланс между времето на автономна работа и последващо зареждане. Разбира се, в такива случаи обичайната практика предвижда използването на генератор, но все пак не трябва да забравяме, че става дума за устройства, предвидени за малкия и средния бизнес. В конкуртинте български условия това може да означава съвсем малки компании, особено на фона на общоприетата в Европа терминология за размера на предприятията.

Факторът на мощността на 5PX е 0.9. Той е е водещ в бранша и осигурява 28 на сто повече мощност в сравнение с традиционните UPS устройства с фактор на мощността 0.7. Колкото по-висок е този фактор, толкова повече изходна мощност може да осигурява UPS-ът и съответно повече устройства могат да бъдат защитавани. Така се постига икономия, като се редуцира броя на необходимите непрекъсваеми токозахранващи устройства, консумацията на електроенергия, а изискванията за физическо пространство намаляват.

При центровете на данни е особено удобна възможността да се заменят батериите на токозахранващите устройства, без те се демонтират от стелажа. За целта от Eaton са предвидили възможност за достъп до тях през предния панел. Нещо повече – с опционалния модул HotSwap MBP (Maintenance Bypass) батериите могат да се заменят без изключване на системата, чрез „заобикаляне“ на UPS-а като за кратко цялата техника продължава да работи, свързана директно към електрическата мрежа.

Уникална характеристика на продуктите на Eaton, която вече е много застъпена във високия клас токозахранващи устройства, е интелигентният тристепенен режим на зареждане на батериите – ABM (Advanced Battery Management). Технологията е налична и в 5PX устройствата и благодарение на нея се избягва „стресирането” на батериите, което води до удължаване на живота им. Това е и една от причините някои от устройствата от високия клас на компанията да гарантират поне 10 години работа. Друга интелигентна особеност е възможността за постигане на до 99% ефикасност. UPS-ът автоматично следи натоварването на системата и при възможност може да преминава в икономичен режим. Това е от значение за приложения като виртуализация или центрове за данни.

Токозахранващите устройства не се използват само в ИТ среда, но и в много други индустрии, където USB комуникацията не е толкова широко застъпена, а се използват серийни портове или различни индустриални стандарти. Новите Eaton 5PX устройства позволяват монтиране на различни мениджмънт карти, чрез които UPS-ът да стане видим в интернет през уеб браузър. Предвидени са и комуникационни карти като Modbus и Serial/Relay, които се използват в различни индустрии.

От 2010 г. Eaton разработва и нови софтуерни продукти за управление на UPS устройствата, които компанията произвежда. Първият се казва IPM (Intelligent Power Manager) и е предназначен за мониторинг и управление на масиви от непрекъсваеми токозахванващи устройства и разпределители. Съвместим е с основните операционни системи. Това е важно, тъй като в SMB сегмента все по-често ИТ решенията не са само Windows базирани. Другият софтуер, IPP (Intelligent Power Protector), позволява контролирано изключване на компютрите и сървърите, свързани към UPS-a, в случай на по-продължително спиране на тока. По този начин се избягва загуба на данни, въпреки, че в крайна сметка системата бива изключена.

Удобна възможност, както за по-малки центрове за данни, така и за компании, предлагащи колокация могат да бъдат пакетните решения на Eaton. Pre-packaged Data Center  представлява шкаф с изградено окабеляване и монтирани UPS-и и оставена площ за сървъра и мрежовото оборудване. Основното предимство тук е, че цялата система е предварително тествана за съвместимост на компонентите, което представлява допълнителна гаранция за качество за крайния потребител.

Повече информация за тхеническите данни на Eaton 5PX може да получите на официалния сайт на компанията.