IBM – засилва позициите си на пазара за сървъри

IBM засилва позициите си на пазара на сървъри в световен мащаб, постигайки 30,5% дял през второто тримесечие на 2011 г. В това отношение компанията изпреварва своя конкурент HP, който заема 29,8% пазарен дял. 

Според агенцията за пазарни проучвания IDC IBM увеличава приходите си от сървъри с 24,5% на годишна база, като по този начин надвишава общия растеж на пазара – 17,9%. Компанията постига ръст на стойността на акциите си с 1,6 пункта в сравнение с второто тримесечие на 2010 г. По данни на IDC, IBM продължава да бъде лидер на пазара за сървъри на цена над 250 000 долара, постигайки 69,5% приходи за тримесечието, благодарение на силните позиции на сървъра IBM zEnterprise. 

Наскоро IBM сключи договори с банки от Централна и Източна Европа на обща стойност 130  милиона долара за предоставяне на сървъри, системи за съхранение на данни, софтуер и услуги за модернизиране на основните информационни системи в банките. IBM обяви също, че през второто тримесечие на 2011 година компанията е реализирала 847 конкурентни измествания на пазара за сървъри и системи за съхранение на данни, в това число 253 от Oracle/Sun и 248 от HP. През второто тримесечие на 2011 г. компанията е успяла да убеди 334 клиента да предпочетат IBM Power Systems продуктите на компанията, като около две трети (210) са били обслужвани до момента от Oracle/Sun, а останалата една трета (110) – от HP. Откакто преди 5 години IBM въведе програмата за миграция с цел да накара клиентите да изберат системите на IBM, компанията е постигнала 7 210 конкурентни измествания на клиенти към сървъри и системи за съхранение на данни на IBM.