All-in-One принтер: Xerox Phaser 6121MFP/N

Тази машина е предназначена за малки офис-компании и предлага принтиране, сканиране, копиране и дори факс в един монолитен продукт.

13.09.2011

Автор:

Петър Йорданов

Мултифункционалните лазерни машини не са евтини. Phaser 6121MFP/N на Xerox обаче е една от най-достъпните, които може да откриете на пазара. Тя е предназначена за малки офис-компании и предлага принтиране, сканиране, копиране и дори факс в един монолитен продукт.

Самата машина има изключително скромни размери за продукт от този тип - 405 x 427 x 432 мм ((шир. x дълб. x вис.), което я прави подходяща за тесни пространства. Освен това тежи 19.2 кг, а видът и е приличен и модерен. 

За разлика от повечето конкурентни мултифункционални принтери, Phaser 6121MFP/N се настройва бързо и лесно най-вече благодарение на специалния софтуер на Xerox (работи както под Windows, така и под OS X), както и на предварително инсталираните тонер касети (черно-белите се подменят на всеки 2600 стр, докато цветните – на около 1500). Всички контроли са ясно и точно маркирани върху предния панел. Откриваме дори USB порт, чрез който можете бързо и лесно да прехвърляте сканираните изображения върху съответното USB устройство, вързано към Phaser 6121MFP/N. Уви, не може да принтирате файлове директно от него.

Въпреки компактните си размери, способностите на устройството не са за подценяване. Максималният размер на хартията, която приема, е А4. Може да го заредите с до 200 листа наведнъж. Освен това принтира до 20 стр/мин при черно-бял печат и 5 стр/мин при цветен. Що се отнася до резолюцията на принтиране – тя е предостатъчна - 1200 x 600 dpi. Тази за копиране пък е 600 x 600 dpi, докато на сканиране - до 4800 x 4800 dpi. Скоростта на копиране също е прилична – 5 черно-бели стр. са готови за 42 секунди, докато една цветна – за по-малко от минута.

Макар и на пръв поглед тези скорости да не ви се струват твърде големи, качеството на крайният продукт е наистина добро. Черно-белият текст е ясен и максимално изчистен – без следи от тонера. Цветните графики пък са наситени и ярки, а снимките – естествени. Дори текст върху изображение излиза добре.

Като цяло 6121MFP/N е добър лазерен мултифункционален принтер. Въпреки че неговият лазерен енджин не е най-доброто, което може да се намери на пазара (оттам и по-бавните скорости на принтиране), качеството на крайният продукт е задоволително. Освен това консумативите за него не са особено евтини, пък барабанът трябва да се подменя на всеки 20 хил. страници (ако принтирате черн-бяло) или на 10 хил. (за цветно). Дори с тези свои недостатъци обаче 6121MFP/N е отлично предложение за малки офис-компании най-вече заради достъпната си цена, компактните си размери и над-средното качество на крайния принтиран продкут.

 

Плюсове

Достъпна цена
Принтер, скенер, копир и факс в едно
Компактни размери
Много добро качество на принтираните страници

Минуси

Не особено бързи скорости на принтиране
Не може да използвате USB порта, за да принтирате файлове директно от някоя флашка да речем

Коментари

Напиши коментар