Ревю на Powerline адаптер Tenda PH3

18.06.2019

През последните години потреблението на различни технологични устройства значително се увеличава. Настолни и мобилни компютри, “умни” телевизори, гласови асистенти като Alexa, всевъзможни “интелигентни” домашни електроуреди - това са само част от устройствата, които имат нужда от свързаност в дома или офиса ни. В резултат броят на мрежовите кабели наоколо се увеличава с всеки изминал ден и често дори не знаем кой кабел на къде води.

 

Вече се появяват различни решения под формата на инфраструктура за извеждане на мрежови кабели, вградена в стената, пода или в мебелите. Те обаче най-често са на лице в новите сгради, докато в по-голямата част от жилищата и офисите кабелите си остават разхвърляни по земята.

 

Едно елегантно решение е направо да ги премахнем и да използваме за своята компютърна свързаност.... електрическата мрежа в сградата. Точно така - технологии за пренос на данни през силовата мрежа не само съществуват, а и отдавна са достъпни за масова употреба.

 

Един от най-новите и най-достъпни ценово такива продукти, е  Powerline адаптерът Tenda PH3. Той представлява двойка адаптери, които се включват в електрическите контакти и могат да изпращат интернет сигнал и всякакви данни помежду си - използвайки токовата мрежа на дома.

 

Нашият екип получи възможност да тества Tenda PH3 и да се убеди лично в неговите възможности и практичност. Ето и какво е мнението ни за продукта от първа ръка.

 

Както се убедихме, Powerline адаптерът се инсталира лесно от хора без опит в компютърните мрежи. В комплекта са включени два адаптера, които са ви необходими за създаването на Powerline мрежа. Всеки един от тях е изключително компактен и удобен, с размери 82 x 60 x 32 мм, които ги правят едни от най-малките на пазара. Те просто се включват в контактите и се свързват посредством кабелите към крайните устройства, между които ще се използва сигналът.

 

Приложения

 

Свързахме единия адаптер към Wi-Fi рутер, увеличавайки по този начин безжичното покритие в офиса и осигурявайки мрежов достъп на всички устройства в отдалечените помещения.

 

След това използвахме единия адаптер за връзка с рутера, а другия свързахме директно към лаптоп - за отдалечено използване на компютъра на място, където няма друга опция за интернет връзка.

 

Адаптерите могат да се използват и за свързване на всеки две други устройства, поддържащи Ethernet технология. По този начин можете например да свържете два компютъра, за да прехвърлите голям обем данни или пък да играете в мрежа.

 

Свързаност

 

Powerline адаптерът Tenda PH3 поддържа три WLAN стандарта: 802.3, 802.3u и 802.3ab. Както се убедихме при тестовете, устройството поддържа без проблем скорост, достигаща до 1000 Mbps. Това на практика му дава възможност да осигури високоскоростна мрежа чрез лесно включване към електрическата верига, без необходимост от кабели или сложни настройки. Наличието на 1x 10/100/1000 Ethernet портове ви осигурява подходяща скорост на връзката както за сърфиране и стрийминг на музика, така и за стрийминг на HD филми, споделяне на файлове и гейминг.

 

Обхват

 

Powerline адаптер Tenda PH3 осигурява обхват до 300 метра по електропреносната мрежа в рамките на една сграда, което го превръща в идеално решение за местата, където безжичната ви мрежа няма покритие.

 

Други екстри

 

Tenda PH3 разполага и с модерната технология HomePlug AV2, която осигурява стабилни високи скорости на пренос на данни до 1000 Mbps. Вече споменахме интегрираните гигабитови Ethernet портове за кабелни устройства, които ви осигуряват и пълна гигабитова мрежа.

 

Освен това powerline адаптер Tenda PH3 осигурява перфектна поддръжка на 4K HD видео, което ви гарантира безпроблемен гейминг, независимо дали става въпрос за мултимедиен плейър или онлайн игри.

 

Коментари

Напиши коментар