Практически съвети при избор на кола

23.07.2020

Както най-вероятно вече сте се убедили от личен опит, покупката на автомобил втора ръка може да ви спести значителна сума, в сравнение с чисто нова кола. Подобна инвестиция обаче, не рядко крие и множество рискове. Затова и е нужно да не бързате да се впускате в импулсивни покупки, а да се убедите, че избраният автомобил е точно този, от който имате нужда и също така е технически изправен.

Какво да гледаме, когато избираме кола?

За съжаление основните неща, които трябва да проверим преди покупката, далеч не са малко, а често продавачът уж неволно спестява информацията за някои наглед дребни дефекти, които обаче в последствие могат да ви причинят големи главоболия. На първо място вижте гумите. Огледайте ги добре за дефекти и проверете дълбочината на грайферите. Ако гумите са амортизирани, това означава, че съвсем скоро ще ви се наложи да инвестирате допълнителни средства в покупката на нови такива.

Следващата стъпка при огледа е да проверите за козметични дефекти и следи от удари. Добре е колата да е предварително измита, за да можете да забележите драскотините и вдлъбнатините по купето, които могат да свидетелстват за претърпян инцидент. Ако следите не са много и са повърхностни, просто може да преговаряте за цената, но ако са по-забележими, ще трябва да се уверите и дали няма скрити повреди, предизвикани от скорошен удар, като изкривяване на шасито например, или много кит под новата боя. Луфтове при сглобката на вратите също подсказват за некачествен ремонт след ПТП.

Следващото, което трябва да проверите е състоянието и нивото на течностите - маслото, спирачната течност, антифриза и прочие. Ако нивата на тези течности са ниски, това свидетелства за лоша поддръжка на колата. Обърнете внимание и за следи от изтичане на масло, които могат да са признак за нуждата от скъп ремонт.

Друг основен елемент, който трябва да бъде проверен, е електрическата инсталация - ел.стъклата, чистачките, фаровете, осветлението, аудио уредбата, заключването, климатика и т.н. Не бива да пропускате и огледа на стъклата, тапицерията на седалките и други подобни, наглед дребни неща, които обаче могат да ви подскажат как е била поддържана тази кола през годините.

 

Наистина всичко това звучи малко стряскащо и като че ли изисква поне едно допълнително ниво на образованието. За щастие обаче, можете да си спестите цялата процедура, както и много време, нерви и средства, ако знаете, че на нашия пазар вече има удобна и ефективна услуга, която можете да използвате при покупка на кола. Става въпрос за izbornakola.com и специалистите с дългогодишен стаж в областта на поддръжка на автомобила, които с радост ще ви се притекат на помощ в тази ситуация. Спокойно можете да им се доверите и да си спестите собственоръчния оглед, както и възможността за евентуални пропуски, които в бъдеще може да ви струват много.

 

Коментари

Напиши коментар