Обичате игрите? Philips Momentum е специално за вас

Качественият 43-инчов VA панел с 4K резолюция за супер детайли и поддръжката на HDR 1000

25.09.2018

Без съмнение пазарът на компютърни игри e във възход и тенденцията е той да генерира все повече приходи и разбира се, да ни осигурява все по-добро забавление. Хората, за които играта е начин за разтоварване и дори страст, държат да ползват добър хардуер, който многократно увеличава удоволствието. А удоволствието е най-голямо за сетивата, така че качественото визуално възприятие е от ключово значение. В PC света потребителите имат най-голям избор на периферия, но Philips вече предлага голяма качествена крачка напред и за феновете на конзолите със своята нова серия монитори Philips Momentum. За това принос има най-вече качественият 43-инчов VA панел с 4K резолюция за супер детайли и поддръжката на HDR 1000. В превод последното означава, че той е способен да постигне максимална пикова яркост от 1000 cd/m2, което е поне 2 пъти повече от яркостта на обикновените офис монитори. В комбинация с традиционно отличния контраст на VA матриците това дава чудесна картина с дълбоко черно, искрящи светли области и над милиард цветни нюанса, осигурени от технологията Quantum Dot. Всъщност Philips 436M6VBPAB впечатлява доста с широкия си цветови спектър, но това е просто допълнителен бонус, а не акцент на модела.

Единственото, което Philips иска от вас, е да закачите игрова конзола и да се оставите да бъдете очаровани от картината, че и от звука, който е учудващо приятен и силен (7W) и ви позволява да спестите допълнителната озвучителна система поне на първо време.

Скритият коз на Philips 436M6VBPAB е добре познат на феновете на марката. Технологията Ambiglow осветява пространството под дисплея с подходящо подбран светлинен ореол, който допълва картината на екрана, така че визуалното ви възприятие е за по-голям дисплей и по-интензивни визуални ефекти. Ако ви идва прекалено, можете просто да я изключите.

И като стана дума за игри, това не са празни обещания. Philips Momentum има Low Input Lag режим за минимизиране на времето между командите с клавиатурата и мишката и изобразяването на резултата на екрана (много по-кратко от това при телевизорите), както и Adaptive Sync, за да не виждате накъсани полу-кадри. За съжаление се поддържат честоти само до 60 Hz (което обаче е достатъчно за конзолите). Резултатът е колкото прост, толкова и приятен – плавна картина, която изглежда естествено и радва окото.

Ако все пак решите и да поработите, мониторът предлага Low Blue режим, който намалява дразнещата синя светлина. Едва ли ще искате да я активирате в игрите, защото малко или много тя деформира естествените цветови нюанси. Съчетаването на работа и игра е възможно и благодарение на функцията MultiView, с помощта на която не е проблем да закачите лаптоп и конзола едновременно и да гледате двата сигнала по едно и също време на екрана. За съжаление Philips Momentum предлага регулиране само на ъгъла на накланяне по хоризонтала, но това е разбираемо предвид факта, че той не е замислен за директна работа от близко разстояние.

Възможностите за свързване включват HDMI 2.0, два DisplayPort (нормален 1.2 и mini) и не на последно място USB-C порт, който може да бъде и единствената връзка между монитора и компютъра, защото поддържа и предаване на видео сигнал. Мониторът е замислен да играе ролята и на USB 3.0 хъб (с 2 порта) и може дори да зарежда лаптоп, свързан към USB-C. Наличието на поне още един HDMI вход определено би било полезно. Конекторите гледат надолу, което е традиционно за мониторите на Philips, но не е най-удобното разположение, когато трябва да уцелите кабела в порта.

Трябва да бъдат споменати и няколкото режима, които са специално предназначени за игри. Те включват FPS, Racing, RTS и два потребителски профила, така че лесно – буквално с няколко бързи движения на джойстика на гърба да можете да пренастройвате параметрите на монитора за различните игри. Това се отразява най-видимо на цветовете и контраста.

За малко да забравим и включеното в комплекта дистанционно, което улеснява именно работата с настройките като избор на вход, превключване на режимите, настройката на яркостта и силата на звука. Той е качествено и функционално, и като цяло приятно допълнение.

И накрая нека да кажем няколко думи и за външния вид на Philips Momentum. Мониторът определено изглежда модерно и привлекателно, без да е подчертано оригинален или твърде високотехнологичен като дизайн. Той нито е ултра тънък, нито със супер тесни рамки около панела, но това определено не може да се нарече недостатък. Стойката е стабилна и наподобява повече на тези при телевизорите. Тя може да бъде демонтирана, ако решите да сложите монитора на стена.

С цена от малко под 1600 лв. с ДДС Philips Momentum не е евтина придобивка, но определено ще ви радва дълго, ако разполагате с качествен хардуер, способен да осигури 4K HDR картина. И тъй като говорим за забавления и няма две мнения, че мониторът е по-добър от повечето телевизори с такъв диагонал, изводът е, че по-скоро заслужавате да се поглезите с подобна покупка. 😉

 

Коментари

Напиши коментар