Заключващите механизми за оръжие - надеждна защита

09.09.2019

Ако притежавате ловно оръжие, със сигурност вече знаете, че след 7 май тази година, когато поправките в закона за оръжията бяха официално обнародвани в Държавен вестник, заключващите механизми за спусъка на оръжията са задължителни при пренасянето му. Ако се интересувати от конкретния текст, касаещ промените, ще го намерите в чл.96, ал.4 от ЗОБВВПИ:

Лицата, получили разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях за ловни или спортни цели, пренасят огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси, а барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 – разделно. Оръжието се пренася в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се пренася и в калъф със заключващо устройство на спусъка.

Най-вероятно се питате защо се въвеждат тези промени и каква е целта им? Разбира се на първо място е поставена безопасността, както на децата или роднините ви, които случайно могат да попаднат на оръжието, така и на всички наоколо при евентуално влизане на крадци в дома ви. Цитираният текст изяснява, че изключения от това вече задължително условие може да се направи само за оръжия, които се пренасят в специален, затворен куфар, но както знаем и от опит, повечето ловци, пренасята си оръжия в меки калъфи. След 7 май тази година, всички те ще трябва да се съобразят с новите изисквания и да закупят заключващо устройство за спусък, тъй като в противен случай законодателят е предвидил солена глоба от 500 лв.

Всъщност, както вече посочихме и по-горе, особено важно е не толкова съобразяването с буквата на закона, колкото оръжието да бъде транспортирано и съхранявано безопасно, за да бъде недостъпно за любопитни деца, които случайно могат да попаднат на него. Същестува е един за съжаление нерядко срещан вариант, когато крадци нападат дома или автомобила ви и могат също да попаднат на оръжието, а използването на заключващо устройство е една допълнителна предпазна мярка срещу самонараняване, или използване на оръжието за непредвидена стрелба.

Как точно работят заключващите устройства за спусъка? Както подсказва самото им наименование, те заключват спусъка или затвора. Затова и заключващите механизми трябва да се поставят от двете страни, така че да могат да блокират достъпа да него и по този начин да предотвратят евентуалното му нежелано натискане. Разбира се при покупката трябва да съобразите избора си и с модела оръжие, което притежавате, както и да го монтирате правилно, за да осигурите нужната защита.

След влизането в сила на новите промени в закона, на пазара можете да намерите не един, а цели два вида такива ключалки за спусъка на ловните оръжия, които се различават според самия вид заключване – с ключ или с шифър. Като цяло който и да е от тях ще ви свърши добра работа, но за да избегнете носенето на още един отделен ключ, можете да закупите устройство с шифър. То по-лесно за употреба и работи с трицифрен код, който може да настроите по собствено желание. Моделите с ключ пък се отличават с по-голяма сигурност и здравина и ще ви служат вярно дълги години, въпреки че ще се наложи да закачите на и без това голямата си връзка ключове още един.

 

Коментари

Напиши коментар