OpenAI уволни Сам Алтман от шефския пост

Sam Altman OpenAI

Изненадваща новина дойде в петък от OpenAI – компанията, създател на популярните изкуствени интелекти ChatGPT и DALL-E. Досегашният главен изпълнителен директор и съосновател на компанията Сам Алтман напуска както управителния съвет, така и самата организация. Временно поста му ще заеме Мира Мурати, която до сега беше главен технологичен директор.

От ръководството посочват, че тя е “изключително квалифицирана да заеме позицията на временен главен изпълнителен директор.” В изявлението се добавя, че управителният съвет има “пълното доверие в нейната способност да ръководи OpenAI през този период на преход.”

Новината е изненадваща за технологичната общност, в чиито среди Сам Алтман има почти легендарен статут първо като основател на стартъп акселератора Y Combinator, а напоследък – и като основна движеща сила зад OpenAI и визионер, довел изкуствения интелект до масите и лице на тази нова и динамична технологична индустрия. Мнозина го определят като новата супер – рок звезда на технологиите, след Стив Джобс и Илън Мъск.

Като причина за отстраняването му от компанията съобщават, че той не е бил “напълно искрен в комуникацията си с управителния съвет, което е пречело на способността му да изпълнява отговорностите си” и съответно “съветът вече няма доверие в неговата способност да продължи да ръководи OpenAI”.

Новината е изненадваща и поради скорошните изяви на Алтман, в който той продължаваше устойчиво и интензивно да популяризира OpenAI. Преди около седмица Алтман той застана на сцената на първата й фирмена конференция OpenAI DevDay 2023, за да обяви по-бързата и по-отзивчива платформа GPT-4 Turbo, както и по-малки модели с различно приложение, наречени просто GPTs. В четвъртък пък предприемачът присъства на срещата на изпълнителните директори на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Алтман основа OpenAI заедно с Илън Мъск и други технологични предприемачи и визионери през 2015 г. като неправителствена организация. По-късно тя се преобразува в частна компания, Мъск напусна, а с излизането на DALL-E и особено на ChatGPT, дружеството започна да гради история.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *