Индия стартира първата си мисия за изучаване на Слънцето

Индия започна своята първа мисия за изследване на Слънцето. Това се случва само няколко дни след като страната влезе в историята като първата, кацнала близо до южния полюс на Луната.

Индийската космическа агенция ИСРО предаваше на живо изстрелването на индийската сонда към Слънцето. А събитието беше гледано от близо 500 000 зрители в интернет.

Очаква се апаратът Aditya-L1 да измине милион и половина километра за период от четири месеца. Той е оборудван с научни инструменти, които ще позволят изучаването на външния слой на Слънцето.

След това апаратът ще влезе в хало орбита в точката на Лагранж L1, където силите на гравитационното привличане на Земята и Слънцето са равни. Това положение ще позволи на Aditya-L1 постоянно да наблюдава Слънцето, без да се разсейва от затъмнения.

Припомняме, че САЩ и Европейската космическа агенция (ЕКА) изпратиха множество сонди до центъра на Слънчевата система, като се започне с програмата Pioneer на NASA през 60-те години на миналия век.

Япония и Китай също стартираха свои собствени мисии за слънчеви обсерватории в орбитата на Земята. Но ако успее мисията й, Индия ще бъде първата азиатска страна, стигнала орбитата около Слънцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *