AI пилот победи трима шампиони в състезанията с дронове

AI системата Swift на изследователите от Университета в Цюрих в партньорство с Intel се състезава с трима световни шампиони по управление на дронове. Надпреварата показа, че нито един от пилотите не може да надмине най-доброто време на системата.

Системата Swift използва интегриран измервателен блок за проследяване на ускорението и скоростта, докато вградена невронна мрежа локализира позицията си в пространството като използва данни от предните камери. Всички тези данни се подават към дълбока невронна мрежа, която пресмята числата и разработва най-краткия и бърз път около пистата.

Изкуственият интелект записва най-бързата обиколка, изпреварвайки хората с половин секунда, въпреки че пилотите се оказват по-приспособими към променящите се условия по време на една надпревара.

„Дроновете имат ограничен капацитет на батерията, те имат нужда от повечето от своята енергия само за да останат във въздуха. Така че, като летим по-бързо, ние увеличаваме техните полезни свойства“ – посочва Давиде Скарамуца, ръководител на Групата по роботика в Университета в Цюрих.

Екипът от учени се надява да продължи разработката на алгоритъма за евентуалното му използване в операции по търсене и спасяване, както и за наблюдение на горите, космически изследвания и производство на филми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *