Учени възстановиха хит на Pink Floyd от мозъчните вълни на слушателите

Музиката има силата да предизвиква уникална стимулация в човешкия мозък, която учените се опитват да разберат и имитират. Такъв е случаят със скорошно проучване, публикувано в PLOS Biology, в което изследователи успешно пресъздават песента “Another Brick in the Wall” на Pink Floyd единствено с помощта на мозъчната активност на слушащите я.

В рамките на експеримента е използвана техника, наречена реконструкция на стимулите, която позволява на изследователите да пресъздадат песен, подобна на тази, която човек е чул.

29-те участници в проучването са имали епилепсия и ленти с електроди, които са били имплантирани хирургически, за да подпомогнат лечението им. Изследователите са използвали тези електроди, за да записват активността в множество слухови области на мозъка им, докато участниците активно слушали песента.

Записите са направени в Медицинския център в Олбъни, в щата Ню Йорк. Учените използват изкуствен интелект, за да създадат копие на думите и звуците, които участниците са чули.

Въпреки че крайният продукт е бил доста приглушен, песента е ясна за всеки. Изследователите също така са уверени, че биха могли да повишат качеството ѝ при бъдещи експерименти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *