Ransomware aтаките в световен мащаб се увеличават

Според нов доклад на Malwarebytes глобалните атаки с ransomware се увеличават. Проучването показва огромен скок в периода от юли 2022 г. до юни 2023 г., като Съединените щати поемат основната част от тези атаки.

Организацията отбеляза, че от събраните 1900 докладвани атаки с рансъмуер над 43% произхождат от САЩ, което е увеличение със 75% спрямо данните от миналата година. В Германия, Франция и Обединеното кралство също се наблюдава увеличение на броя на разгърнатия ransomware, но в по-малка степен, отколкото в САЩ.

Докладът съдържа подробна информация за 48 отделни групи ransomware, които са атакували американски компании, правителствени организации и др. през горепосочения период от време. Проучването, проведено от Malwarebytes, показва само докладваните инциденти, така че действителният брой на атаките може да е много по-голям от 1900.

Ransomware e зловреден софтуер, който е изрично създаден, за да откаже на потребителите и организациите достъп до файловете в компютъра. Това е вид дигитално изнудване, при който софтуерът блокира всичко и когато платите откуп, получавате ключ за декриптиране, за да си възвърнете достъпа до файловете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *