Meta отваря езиковия си модел Llama 2 за търговска употреба

Meta планира да пусне версия със свободен достъп на своя модел за изкуствен интелект (AI). Този ход не само ще позволи на стартиращи компании и фирми да създават персонализирани софтуерни решения с използването на тази технология, а и ще даде възможност на компанията да се конкурира с големи играчи в областта на генеративния изкуствен интелект като Microsoft, OpenAI и Google.

Новата версия на модела, наречена Llama 2, ще се разпространява от Microsoft през облачната ѝ услуга Azure и ще работи на операционната система Windows. Първоначалният AI модел беше публично достъпен, но ограничен до академици и изследователи. Сега Llama 2 ще даде възможност на компаниите да адаптират технологията за свои нужди, използвайки я за създаване на персонализирани приложения като чатботове и генератори на изображения.

Превръщането на толкова усъвършенстван модел като Llama в широкодостъпен и безплатен за бизнеса, който може да го надгражда, заплашва да попречи на ранното господство, установено на зараждащия се пазар на генеративен изкуствен интелект от играчи като OpenAI. Oт eднa cтpaнa, cтpaтeгиятa зa пycĸaнe нa бeзплaтни пpoдyĸти мoжe дa изглeждa нecъвмecтимa c тъpгoвcĸитe цeли нa paзpaбoтчиĸa, нo oт дpyгa cтpaнa, тя пoмaгa зa навлизането на нови играчи и ycвoявaнeтo нa нoви пaзapи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *