Xiaomi демонстрира технология за 300 W бързо зареждане

След като миналия октомври Xiaomi представи своята технология за 210 W зареждане чрез своя бранд Redmi, в началото на този месец тя беше изпреварена от 240 W зареждане на Realme. Затова по време на MWC 2023 компанията отговори на предизвикателството с демонстрация на нова 300 W технология, която намалява времето за заряд до малко под 5 минути.

Забележително е, че зарядното устройство е със същия размер като своя 210 W предшественик, благодарение на по-добрия модулен дизайн и вътрешно разсейване на топлината.

За демонстрацията беше използван модифициран Redmi Note 12 Pro+ с по-малка 4300 mAh батерия, който достигна 20% за малко повече от минута, 50% за 2.12 минути и 100% за малко под 5 минути. Зарядното успя да поддържа 280 W и повече за около 2 минути, а пиковата му мощност достигна 290 W.

Xiaomi разкри, че тази батерия съдържа по-мощни 15С клетки, съставени от нови въглеродни материали, вместо конвенционалните графитни части. Така дебелината на електродите намалява с 35%, което заедно с подобрена електролитна формула, може да осигури на литиево-йонната батерия по-висока мощност и по-бърза скорост на зареждане и разреждане, намалявайки същевременно количеството произведена топлина. Ултра-тънките клетки се редуват с термични материали под формата на сандвич, за да се оптимизира разсейването на топлината и използването на вътрешното пространство.

По отношение на безопасността, Xiaomi посочи, че има над 50 функции, вградени в системата, които да следят напрежението и температурата на всеки чип за зареждане. Компанията не сподели данни за циклите на зареждане, но отново напомни, че животът на батерията може да бъде повлиян от по-високата мощност на зарядното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *