Тирозин – всичко, което трябва да знаем

Тирозинът е аминокиселина, която се произвежда в организма по естествен път при преработката на друга аминокиселина – фенилаланин. Може да бъде открит в много храни, като голямо количество се съдържа в различни сирена. Интересен факт е, че tyros на гръцки означава именно сирене. Причината е, че за пръв път тирозинът е изолиран от протеина казеин, извлечен от сирене.

Други източници на тирозин са пилешкото и пуешкото месо, различни видове риби, млечни продукти и други храни, богати на белтъчини.

Може да бъде открит и в хранителни добавки, включително такива, предназначени за спортуващи хора. Ако се интересувате именно от такива, може да посетите Workout.bg, където се предлагат добри оферти за качествени суплементи от света на здравето и спорта.

Какви са функциите на тирозина за човешкото здраве

Тъй като се произвежда от организма самостоятелно, тирозинът няма есенциален характер. Въпреки това има важно значение, тъй като спада към групата на протеиногенните аминокиселини, които изграждат белтъчините.

Той участва в структурата на почти всеки протеин в тялото. Среща се в протеини, които участват в процесите на сигнална трансдукция и функционира като приемник на фосфатни групи, които се прехвърлят чрез протеин кинази.

Необходим е за производството на някои важни невротрансмитерни компоненти, включително епинефрин, норепинефрин и допамин. Невротрансмитерите помагат на нервните клетки да пренасят информацията и повлияват върху настроението. Те имат значение за уменията на фината моторика, паметта, отговора на организма към стресови обстоятелства и регулиране на метаболизма. Също така тирозинът има роля в производството на пигмента меланин.

Има значение за подпомагане функционирането на органите, които работят за регулиране на хормоните, включително надбъбречните хормони, хормоните на щитовидната и хипофизната жлеза.

Аминокиселината показва невропротективни функции и се грижи за здравето на мозъка. Тъй като помага за подобряване на когнитивността, обостряне на мисълта и повишаване на концентрацията, се използва за направата на предтренировъчни хранителни добавки.

Основното му полезно действие се свързва с подпомагането на организма в справянето със стресови ситуации. Стресът може да рефлектира за намаляването на невротрансмитерите в организма. Благодарение на действието на съставката невротрансмитерите се съхраняват и се подпомага нормалната когнитивност при краткосрочни стресови или умствено натоварващи ситуации.

Може да се снабдите с качествен суплемент с тирозин на отлична цена от Workout.bg – онлайн магазин за активни хора, стремящи се към постигане на перфектни резултати.

Как се приема тирозин

Може да си набавите съставката чрез ежедневното си хранене. Имате възможност да използвате за целта и хранителни добавки съдържащи тирозин. Дозите варират според активността на компонента. Съобразете се с препоръките на медицински специалист, що се отнася до конкретната дозировка във вашия случай и спазвайте указанията, дадени от производителя на съответния суплемент.