Топ съвети за безопасно шофиране

 

Шофирането може да бъде както задължение, професионално или лично, така и хоби, което ни помага да се отпуснем, да се порадваме на света наоколо и за няколко минути да „изключим“ мислите си. Каквото и от изброените да е това начинание за всеки отделен човек, най-важното е то да се практикува изключително внимателно.

Когато сме зад волана, държим в ръце собствените си животи и тези на хората около нас. Ето някои основни съвети за безопасно шофиране. Само така карането на автомобил може да бъде наистина приятно, без да се стига до неприятни инциденти, лични трагедии, обезщетение и кръвнина при ПТП и други.

Останете нащрек – Активно обръщайте внимание на вашите действия и тези на шофьорите около вас.

Избягвайте предположенията – Не правете грешката да смятате, че другите шофьори ще правят винаги това, което смятате, че трябва да направят.

Използвайте мигачите – Въпреки че не можете да разчитате напълно на другите, които винаги сигнализират за намеренията си по време на шофиране, със сигурност можете да контролирате дали те имат реалистични очаквания за вашите действия. Винаги използвайте мигачите си преди да смените лентата или да завиете.

Не карайте пили – Това е основно нещо при шофирането. Нямате оправдание да нарушавате това правило и да, „една бира“ също не е приемлива преди тръгване на път.

Закопчайте се – Носенето на предпазния колан е основен съвет за безопасност за шофьорите. Не само, че е по-вероятно да се контузите при инцидент, ако не сте с предпазен колан, но можете да бъдете глобени и за това, че не сте си го поставили.

Следвайте пътните сигнали – Обръщайте голямо внимание и се подчинявайте на знаците по пътя, включително и светофарите.

Не пишете, докато шофирате – Никога не е приемливо да изпращате текстови съобщения, когато работите с моторно превозно средство. Избягвайте и телефонните разговори или използвайте хендсфри слушалки.

 

Спазвайте ограниченията на скоростта – По време на шофиране е важно винаги да се придържате към посоченото ограничение на скоростта. Помнете, че ограниченията върху скоростта на превозното средство не се установяват произволно, а са внимателно подбрани, така че да повишат максимално безопасността на шофьорите.