Безопасният интернет означава сигурност

„Сигурност“ е думата, с която младежите най-често описват безопасната среда в интернет. Това показва кампанията на Теленор България, която стартира в международния Ден за безопасен интернет – 9 февруари и приключи с играта в Instagram „За по-безопасна интернет среда“ на16 февруари.

В рамките на седмица Теленор отправи предизвикателство към последователите си в Instagram да споделят една дума, която според тях описва по най-точен начин усещането им за безопасност в интернет.

Предизвикателството бе прието от близо 1000 участника. Всеки пети от тях определи „сигурност“ като най-точната дума, с която асоциира личното си усещане за безопасност в онлайн пространството. В Топ 5 на думите, свързани с безопасна интернет среда, са: „защита“, „спокойствие“, „безопасност“, „родителски контрол“.

От гледна точка на психологията клъстърът от думи,  използвани от потребителите, с които описват своето усещане за безопасен интернет, имат сходен смисъл и емоционален заряд и показват от една страна потребност от сигурност, спокойствие и родителски контрол, а от друга – желание за удовлетворяване на тези потребности и препоръка да се работи в посока осигуряване на защита онлайн. Те могат да бъдат разглеждани и като приоритетите, които са валидни както за младежите, така и за всички останали потребители на дигитална среда, когато сърфират в интернет, забавляват се в социалните мрежи или използват дигитални продукти и услуги.

Топ 5 на думите от Instagram кампанията на Теленор са важен индикатор и очертават посоката, в която компаниите трябва да работят, за да осигурят високо ниво на защита за своите клиенти и потребители на дигитални продукти и услуги, допринасяйки по този начин и за високото ниво и качество на потребителското им изживяване.

Безопасна интернет (Safer Internet) среда е една от най-дългогодишните и устойчиви социално отговорни програми в България, стартирана от Теленор преди15 години.

Като част от Safer Internet, през 2020 г. Теленор организира онлайн състезание Digital Scouts, чиято цел беше по забавен начин, чрез геймификация да запознае младежите с опасностите в интернет и начините, по които те могат да се защитят.

 

 

Инициативата се проведе в рамките на един ден и събра над 17 000 участници от цялата страна.

През 2020 г. компанията разработи и поредица образователни видеоклипове с информация за опасностите онлайн, както и начини за предпазване от тях, насочени към младите хора, родителите и учителите, които са достъпни на ottebzavisi.net.

Сред активностите на Теленор за безопасна интернет среда през годините е и създаването на Речник на социалните мрежи и на Наръчник за видовете онлайн тормоз.

През 2020  г. Теленор стартира и услугата за защита от опасности в интернет “Онлайн защита”, включително от вируси и други зловредни софтуери, фишинг, спам сайтове, компрометирани уебсайтове и други. Услугата предоставя лесен начин за защита на клиентите и техните близки, като не изисква инсталацията на допълнителен софтуер и е внедрена в мрежата на Теленор. Услугата е част от дългогодишните усилия на оператора да осигури безопасност в интернет за своите клиенти.