Теленор обнови плащанията през приложението MyTelenor

Най-новата версия на мобилното приложение MyTelenor предлага изцяло обновени разплащания с дебитна или кредитна карта. Клиентите на Теленор могат лесно, бързо и удобно да платят своята сметка, сметката на друг клиентски номер или да заредят номер, използващ предплатените услуги на оператора.

При плащане, потребителите могат да изберат да запазят картата, с която плащат, така че да могат да я използват отново за следващи плащания. Клиентите, които изберат да запазят данните за картата си, получават и възможност за автоматично плащане на месечната им сметка през приложението. Всички потребители имат достъп до пълната история на своите успешни и неуспешни плащания в секция „История“.

Потребителите на MyTelenor могат също лесно да платят сметката на друг клиентски номер, както и да открият клиентския номер на свои приятели и роднини. За целта те трябва да въведат телефонния номер и рождената дата на титуляра по съответния договор. MyTelenor позволява запазването и именуването на клиентски номера за по-лесни последващи плащания.

Картовите плащания в MyTelenor са възможни с карти Visa и Mastercard. Всички нови опции за разплащане са достъпни през меню „Плащания“ в приложението MyTelenor версия 2.6.0.

MyTelenor e безплатно приложение на Теленор за Android и iOS, което позволява на клиентите на оператора лесно и удобно да следят своето потребление и разходи, да заплащат своите месечни сметки и да активират различни услуги. Те могат също да проверяват фактурите си до шест месеца назад, да свалят като PDF подробна разпечатка на своето потребление, както и да открият най-близкия до тях магазин на Теленор, както и други услуги.

Повече информация е налична на официалната страница на оператора www.telenor.bg, чрез обаждане на телефон 123, както и във всички магазини на оператора и официалните партньори.