Приключение из историята на футболните технологии

Британците отдавна се славят като изобретатели на съвременния футбол, въпреки че някои биха твърдели, че произходът му може да се проследи още от древен Китай. Независимо от това, честно е да се каже, че футболът е преминал граници още от ранните дни на топка и група играчи на терена.

 

Как започна всичко

 

В началото на 19-ти век футболната игра започва да се оформя и набира популярност в държавните училища на Великобритания. В двата края на полето щяха да бъдат поставени два безпрепятствени стълба с вратар между тях и отборите щяха да разработят стратегия за това как да могат да вкарват повече голове от своите противници.

Технологиите и времето

 

Едва през 80-те години на миналия век технологиите наистина започнаха да пробиват път във футболния свят, като видео анализът влезе в конфликт. Треньорите и играчите успяха да гледат мачовете си отново и отново, разделяйки ги, виждайки пиеси от чисто нова перспектива. Това напълно промени начина на игра на футбол. Тактически мениджърите станаха по-остри и осъзнаха как да адаптират своите стратегии. Играчите могат да видят откъде точно идват техните грешки и слабости и да започнат да ги поправят.

 

През 1990 г. се появи устройството „Мониторинг на сърдечната честота“, което все още се използва в пълна степен. Използвайки този умен уред, клубовете успяха да съберат директни данни, за да определят интензивността на работа на своите играчи. Към днешна дата се използва технология ‘Мониторинг на сърдечната честота’, която помага за управление на натоварванията на футболистите.

Биология и футбол

 

През годините между 2000 и 2003 спортната наука се издига на видно място. По-голям фокус беше отделен на сложните припокривания между технология, физиология, биология и хранене. През тези години започна и възхода на Роналдо. Като в момента благодарение на стриктния режим на своята звезда отборът на  футболните залагания за Португалия в двубоя с Франция са с коефициент 2.60. Роналдо дължи много на екипа от професионалисти, който работи с него и на персоналния му треньор.  В резултат на това треньорите за сила и кондиция се превърнаха в опора в клубовете, като допринесоха значително за психическото и физическото развитие на играчите.

По това време също така на пазара се предлагат нови продукти с хранителни добавки, като протеинови шейкове. Тези новообразувани хранителни продукти помогнаха на футболистите да се справят с изискванията на съвременния футбол, а също така подпомогнаха процеса на възстановяване след тренировки и мачове.

 

Системата VAR

 

Днес голямата беседа за футболните технологии е съсредоточен върху VAR (видео асистент съдийство), и то напълно правилно. Системата VAR се състои от трима съдии, анализиращи видео повторения на важни решения, взети от главния съдия в мач, като издаване на червени картони и дузпи. По време на играта екип на VAR може или да препоръча отмяна на решение, или да бъде преразгледан от изпълняващия длъжността съдия за преглед на инцидент.

 

И така, какво следва за футболните технологии? Виртуалната и разширената реалност са горещи теми за разговори – добавки с холографска височина, мултисензорни слушалки за зрители и служители на компютърни съдии, възможностите са безкрайни.

 

Тъй като технологиите се променят с тревожна скорост, е само въпросна време да бъдат изпитани за подобряване на най-големия и най-известният спорт в света. Той идва със своята опозиция и неуспехи, но е трудно да се включи в такъв мащаб. Независимо от това, идващото десетилетие ще бъде вълнуващо както за футболисти, отбори, специалисти, така и за фенове.