14 съвета за безопасно онлайн пазаруване

В световен план за е-пазаруване се харчат милиарди долари. И има основателна причина –  все повече хора да предпочетат да пазаруват онлайн. Изгодните оферти са там. Изборът е умопомрачителен. Пазаруването е сигурно, дори възстановяване на ДДС е възможно. Доставка е бърза. Връщането е лесно, ако работите с коректен партньор. Пазаруването никога не е било по-лесно или по-удобно за потребителите. А във времето на COVID е по-безопасно от излизането, дори да сте напълно маскирани и с ръкавици.

Но зад всички тези покупки стоят безброй транзакции, изгодни оферти, промоции,  и не на последно място – въпросителни за сигурността на покупките ни.

Защото в онлайн светът се случва всичко. В последните години киберпрестъпленията, свързани с онлайн покупки са на челно място по брой. И това е най-вече заради неплащане за или недоставяне на закупени стоки.

Но въпреки тези данни, не означава, че трябва да спрете да пазарувате онлайн. Просто бъдете разумни и следвайте няколко практически съвети.

Използвайте познати уебсайтове

Ако търсите нещо специфично, може да се окаже, че го  намирате в сайт, до който сте стигнали през няколко препратки и не е много сигурен. Ако пък заложите на познатия Amazon.com, в който може да намерите всичко под слънцето и предпочитате да пазарувате от голям онлайн магазин като Best Buy или Home Depot, внимавайте да не попаднете на фалшив такъв. Това става, без да го осъзнаете, ака напишете .net вместо .com, например.

Внимавайте при плащане

Никога не купувайте нищо онлайн с кредитната си карта от сайт, на който не е инсталирано SSL криптиране – най-малкото. Ще знаете дали сайтът има SSL, тъй като URL адресът за него ще започва с HTTP S – вместо HTTP. Ще се появи икона на заключен катинар, обикновено вляво от URL адреса в адресната лента или лентата на състоянието долу; зависи от вашия браузър. HTTPS вече е стандартен, а Google Chrome  маркира всяка страница  без допълнителното S като „не е защитена“. Така сайт без него трябва да изпъква още повече.

Не прекалявайте с информацията, която давате

Нито един онлайн магазин за пазаруване не се нуждае от вашия номер за социално осигуряване или рождения ден, за да прави бизнес. Затова, ако се изисква подобна чувствителна информация от вас, имайте едно наум. Колкото повече измамници знаят за вас, толкова по-лесно е да откраднат самоличността ви.

Създайте силни пароли

Знаете ли, че масово хората използват само една парола за всичко. И обикновено тази парола включва лични данни, име, година на раждане. Експертите съветват да помислим за силни пароли, които са трудни за откриване, за да гарантираме сигурността на данните си.

Или да използвате мениджъра за пароли, за да създадете неразбираеми пароли за вас. Той ще ги следи и ще ги въведе, така че не е нужно да мислите за това.

Редовно проверявайте извлеченията си

Не чакайте сметката ви да дойде в края на месеца. Следете сметките си редовно онлайн, особено през празничния сезон и внимавайте за всякакви измамни такси.

Ако видите нещо нередно, веднага се свържете с банката ви и ако се наложи, блокирайте картата.

Използвайте само защитена  Wi-Fi

Ако пазарувате чрез публична Wi Fi, внимавайте! Дори и в известни заведения, за които се смята че мрежите им са защитени, по-добре използвайте виртуална частна мрежа  (VPN), за да сте сигурни.

Избягвайте пазаруването на публично място

 

Няма лошо да пазарувате докато седите  в любимото си кафе, но докато въвеждате 3-цифрения код на гърба на картата, дали няма някой „доброжелател”, който наднича зад рамото ви? Затова е по-добре да мислите два пъти и да сте убедени в сигурността  на мястото.